Cocea Dina

Cocea Dina ‒ actriţă de teatru şi cinema.

Născută la 12 noiembrie 1944 în comuna Voloca, raionul Glîboca,regiunea Cernăuţi, Ucraina. Dragostea pentru teatru o are din copilărie, tatăl ei era muzician şi a învăţat-o să cînte la mandolină, vioară, acordeon, aşa încît după absolvirea şcolii nici nu s-a pus problema alegerii profesiei, scena ‒ era vocaţia ei. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău în anul 1964. Fiind în anul II de facultate şi-a dorit mult să facă parte din trupa teatrului V. Alecsandri de la Bălţi, ceea ce s-a şi întîmplat. Astfel, cînd a venit după facultate la Teatrul Moldovenesc muzical-dramatic de Stat „A. Puşkin” (în prezent Teatrul Naţional „M. Eminescu”) era deja o actriţă formată. S-a produs activ pe parcursul anilor jucînd practic în toate piesele din repertoriul teatrului, fie clasice, fie contemporane.

Printre cele mai reuşite roluri ale sale se numără: Nina din „Mascarada” de M. Lermontov, Liusi din „Opera de trei parale” de B. Brecht, Julieta din „Romeo şi Julieta” de W. Shakespeare, Beatrice din „Mult zgomot pentru nimic”, Paulina din „Păsările tinereţii noastre” de Ion Druţă ş. a. S-a filmat activ şi-n filmele studioului „Moldova-film”, luînd parte şi la dublarea filmelor.  Dina Cocea a adunat în palmaresul său peste 100 de roluri jucate cu măiestrie.

În anul 1976 a primit titlul de Artistă Emerită a RSSM, a fost decorată cu medalia „M. Eminescu”.

Filmografia:
„Strada ascultă”, 1963 ‒ tencuitoare,
„Povîrnişul”, 1970 ‒ TaneaNegară,
„Durata zilei”, 1974 ‒ prietena Sandei,
„În piele de şarpe”, 2006 ‒ film-spectacol.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
2066 locuitori

Codreanca este un sat şi comună din raionul Străşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Codreanca și Lupa-Recea. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Strășeni și la 43 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2066 de oameni. Satul Codreanca a fost menționat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.