Volcec Boris

Volcec Boris (Ber Volcec) – operator de cinema, regizor, critic, pedagog.

Născut la 6 decembrie 1905 în or. Vitebsc, Belorusia. A absolvit facultatea de operatori a VGIK-ului în anul 1931. Începînd cu anul 1928 este operator la studioul cinematografic „Mosfilm”. Din anul 1931 este pedagog, conduce clasa de operatorie a VGIK-ului. Operatorul moldovean Pavel Balan a absolvit clasa profesorului B. Volcec. Trebuie să menţionăm neapărat că B. Volcec este unul dintre cei mai celebri operatori din fosta URSS. Începînd cu anul 1968 este operator şi regizor la studioul „Mosfilm”.

Pe parcursul mai multor ani a colaborat cu cunoscutul regizor Mihail Romm. Au creat împreună mai multe pelicule de o certă valoare artistică „Duduiţai” 1934, „Lenin în Octombrie”, 1937, „Lenin în 1918”, 1939, „Visul”, 1941, „Misiunea secretă”, 1950, „Omorul din strada Dante” ş. a. Este coautor al scenariilor filmelor sale „Agentul CK”, şi „Căpitanul submarinei norocoase”. Operator al filmelor sale „Acuzaţi de omor” şi „Căpitanul submarinei norocoase”. Este laureat al Premiului de Stat al URSS pentru filmele „Omul Nr 217”, 1946; „Chestiunea rusă”, 1948; „Misiunea secretă”, 1951 toate acestea pentru operatorie, iar pentru pelicula artistică moldovenească „Acuzaţi de omor”, 1971 premiul pentru regie.

În anul 1958 i-a fost conferit titlul de Om Emerit în Arte a RSFSR.

A decedat la 15 mai 1974 la Moscova şi a fost înmormîntat la cimitirul Cunţevo.

Filmografia:
Regizor
„Agentul CK”, 1963, „Mоsfilm”,
„Acuzaţi de omor”, 1969 „Moldova-film”,
„Căpitanul submarinei norocoase”, 1972 „Mosfilm”

Scenarist
„Agentul CK”, 1963, „Mоsfilm”,
„Căpitanul submarinei norocoase”, 1972 „Mosfilm”,

Operator
„Vedeta”, 1929,
„Nişte cunoştinţe”, 1933,
„Duduiţa”, 1934,
„Treisprezece”, 1936,
„Lenin în octombrie”, 1937,
„Lenin în anul 1918”, 1939,
„Visul”, 1941,
„Ucigaşii ies la drumul mare”, 1942,
„Pentru Patrie”, 1943,
„Omul № 217”, 1944,
„Colţ alb”, 1946,
„Chestiunea rusă”, 1947,
„Vladimir Ilici Lenin” (documentar), 1948,
„Misiune secretă”, 1950,
„Cărări periculoase”, 1954,
„Omorul din strada Dante”, 1956,
„Acuzaţi de omor”, 1969, „Moldova-film”,
„Căpitanul submarinei norocoase”, 1972, „Mosfilm”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
903 locuitori

Jora de Sus este un sat din cadrul comunei Jora de Mijloc, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 29 km de oraşul Orhei şi la 73 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 903 oameni. Satul Jora de Sus a fost menționat documentar în anul 1574.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.