Tîrţău Constanţa

Tîrţău Constanţa - actriţă de teatru şi cinema, crainic la Radio Moldova 1 şi primul crainic al postului naţional de televiziune din Republica Moldova.

S-a născut la 14 septembrie 1930 la Chișinău. A absolvit Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. N. Ostrovski” de la Leningrad în anul 1952. În acelaşi an îşi începe cariera artistică la Teatrul Muzical-dramatic „A. Puşkin” de la Chișinău. Constanta Tîrţău a lucrat în calitate de crainic la Radio Moldova 1 şi a fost prima femeie – crainic, care a anunţat deschiderea emisiei Televiziunii Naţionale a Republicii Moldova la 30 aprilie 1958. Mulţi îşi mai amintesc încă serile de neuitat cu emisiunile radiofonice „Teatru la microfon” de la Radio Moldova 1, dar şi rolurile jucate de Constanţa Tîrţău la teatrul televizat „Dialog” în piesele: „Casa Mare” de Ion Druţă, „Duel” - M. Baidjiev, „Ambasadorul sovietic” de fraţii A. şi P. Tur. A debutat în anul 1971 cu un rol secundar în filmul artistic „Lăutarii”.

C. Tîrţău a primit titlul de Artistă Emerită din RSSM în anul 1965, este laureată a premiului „Valeriu Cupcea”.

Constanţa Tîrţău s-a stins din viaţă la 24 aprilie 2014 la Chişinău.

Filmografia:
Lăutarii”, 1971 – rol episodic,
„Crestături pe amintire”, 1972 − Maria Jerdan,
„Mînia”, 1974 – Panaghia Ciubotaru,
Făt-Frumos”, 1977 – mama lui Făt-Frumos,
Vîrsta de trecere”, 1981 − lelea Marica,
„La hotarul lunii iunie”, 1982 –doamna Ursulescu.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XX
Populația:
525 locuitori

Solnecinoe este un sat din cadrul orașului Camenca, din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Camenca și la 161 km de Chișinău. Populaţia satului Solnecinoe alcătuia 525 de oameni în anul 2000. Satul Solnecinoe a fost înființat în secolul XX.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.