Iurieva Ana

Iurieva Ana – regizor, scenarist.

S-a născut la 9 februarie 1944, în satul Bravicea, raionul Călăraşi, Republica Moldova. În anul 1974 a absolvit facultatea de regie a Institutului Unional de Stat de Cinematografie (clasa de film documentar a profesoarei L. Derbîşeva). A lucrat în calitate de regizor la studioul „Moldova-film” pe parcursul anilor 1972-1988.

Filmografia:
„Aici au fost doar rîpi”, 1973 – film de popularizare a ştiinţei,
„Un km de drum”, 1974 – film de popularizare a ştiinţei,
„În mîinile tale − pămîntul”, 1974 – documentar,
„Fiţi bineveniţi!”, 1974 – documentar,
„Totul începe din copilărie”, 1970 – documentar,
„Nuvelă despre pîine” 1975 – documentar,
„Cea mai scurtă lecţie”, 1975 – documentar,
„Neindiferenţii”, 1976 – documentar,
„Reperele timpului”, 1970 – documentar,
„Vin copii la teatru”, 1976 – documentar,
„Elena Strujuc”, 1977 – documentar,
„Găseşte-ţi norul tău”, 1977 – documentar,
„Bravo, Liza!», 1978 – documentar,
„Peresecina”, 1978 – documentar,
„Etajele deasupra oraşului”, 1979 – documentar,
„Îţi dăruiesc inima mea”, 1979 – documentar,
„Fluieraş”, 1979 – documentar,
„Toamna muzicală”, 1979 – documentar,
„Bună ziua, vă deranjează un deputat”, 1979 – documentar,
„Magistralele albastre”, 1980 – documentar,
„Cum să hrănim copilul”, 1980 – film de popularizare a ştiinţei,
„Primăvara „Victoriei”, 1981 – documentar,
„După infarct”, 1981 – film de popularizare a ştiinţei,
„Măria Dumneavoastră, femeia”, 1982 – documentar – scenarist şi regizor,
„A auzi chemarea viitorului”, 1984 – documentar,
„Cum îţi este numele, Surule?”, 1985 – documentar,
„Sub tăişul iataganului”, I986 – film didactic,
„Straiele verzi ale Chişinăului”, 1988 – documentar,
„Cîteva interviuri după tragedie”, 1989 – documentar,
„Fluierul lui Dumitruţă”, 1989 – documentar,
„Ceea ce este a mai fost şi va mai fi”, 1991 – documentar.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1752
Populația:
10005 locuitori

Sucleia este un sat și comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Este o suburbie a orașului Tiraspol. Localitatea se află la distanța de 82 km de Chișinău. Populaţia satului Sucleia alcătuia 10 005 oameni în anul 2004. Satul Sucleia a fost menționat documentar în anul 1752.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.