Apostol Veniamin

Apostol  Veniamin - actor, regizor.

Veniamin Apostol s-a născut la 15 august 1938 în satul Dubna, raionul Soroca. A absolvit şcoala republicană de iluminare culturală „E. Sîrbu” din oraşul Soroca în anul 1955, apoi Institutul de Arte „G. Muzicescu” de la Chișinău - 1964, apoi la Institutul de Stat de Artă Teatrală „A. Lunacearschi” de la Moscova - 1969, clasa profesorului Anatolie Efros. În acelaşi an şi-a început cariera artistică la Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” (fostul Teatru Academic Rus „A. S. Puşkin”). La sfîrşitul anului 1970  Veniamin Apostol  a devenit director artistic al teatrului. Pe parcursul anilor 1969-1977 şi 1981-1985 a fost regizor la Teatrul Naţional Mihai Eminescu, din anul 1985 – regizor-şef al Teatrului Dramatic Rus „A. Cehov”.

A debutat în anul 1969 cu spectacolul „Noaptea privighetorilor”, de B. Ejov. Printre piesele  de teatru montate de Domnia Sa se numără: „Unde eşti, Campanela”?, „Curajul bărbaţilor” (A. Marinat), „Tache, Ianke şi Cadîr” (V. Ion Popa), „Toate trei anotimpurile” (A. Busuioc), „Preşedintele”, „Pomul vieţii”, „Abecedarul”, „Destinul”, „Sperietoarea” (D. Matcovschi), „Mîrţoaga cu clopoţei”, „Casa mare” (I. Druţă), „Cîrlanii” (C. Negruzzi), „Kir Ianulidi” (V. Alecsandri). A promovat şi a susţinut prin toate mijloacele posibile dramaturgia naţională, creînd împreună cu scriitorii Dumitru Matcovschi şi Ion Druţă o serie de spectacole de excepţie, care au intrat în fondul de aur al teatrului naţional. A jucat mai multe roluri în filme, creînd personaje de neuitat. A susţinut doctoratul la GHITIS în anul 1977, a activat în calitate de profesor la Institutul de Arte de la Chișinău. A publicat articole şi studii în scopul de a atrage  de a promova arta teatrală. Veniamin Apostol pe parcursul a 9 ani a fost preşedintele Uniunii Teatrale, în anii 1991-1999  a fost rector al Institutului de Arte de la Chișinău. În calitatea sa de deputat al Sovietului Suprem al URSS, împreună cu alţi intelectuali şi patrioţi moldoveni a apărat demnitatea şi onoarea poporului nostru. A murit la 14 decembrie în anul 2000.

Titluri şi medalii:
•    Maestru Emerit al Artei (1982),
•    Artist al Poporului din RSSM (1989),
•    „Оrdinul Republicii”.

Filmografia:
„Casa lui Dionis” - 1980
Viaţa şi nemurirea lui Serghei Lazo” - 1985
Luceafărul” - 1986
„Dansul efemer al dragostei” - 1988
„Caracter bărbătesc sau Tangou deasupra prăpastiei 2”, 1999 – medic-şef

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec XVIII-lea
Populația:
1333 locuitori

Albota de Sus este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Sus, Sofievca și Roşiţa. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1333 de oameni. Satul Albota de Sus a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.