Ivanciuc Iurii

Ivanciuc Iurii -  regizor, scenarist, actor.

S-a născut la 1 iunie în anul 1931 în satul Kuzovato, regiunea Ulianovsc. A absolvit Academia Militaro-Politică trupele Ministerului Securităţii de Stat (1952) şi facultatea de istorie de la Universitatea Tomsk, Cursurile superioare de propagandişti din cadrul Academiei „V. I. Lenin”, 1963.

Din anul 1965 este regizor la studioului „Moldova-Film”, în 1971 - la studioul „Mosfilm”, în 1979 – la studioul „M. Gorchii”. În anul 1984 a obţinut Premiul de Stat din URSS a „Fraţilor Vasiliev”.

A decedat la 18 mai 2000.

Filmografia
Roluri interpretate în filme:
„Ordin: Treceţi graniţa!”, 1982

Pelicule realizate în calitate de regizor secund:
Seghei Lazo”, 1967,
„Zece ierni pentru o vară” 1969,
Viforul roşu”, 1971,
„Explozie cu efect întîrziat”, 1970,
Ultimul haiduc”, 1972,
„Printre străini de-al lor, străin printre ai săi”, 1974, „Mosfilm”

Pelicule realizate în calitate de regizor:
„Focul din adîncul copacului”, 1978, Odessa - film artistic de scurt metraj
„Ordin: nu trageţi!”, în colaborare V. Isacov, 1981,
„Ordin: treceţi graniţa”, 1982 -  medalia А. Dovjenco,
„Paraşutiştii”, 1984,
„55 de grade sub zero”, 1986,
„Neomul, sau în Rai vînătoarea este interzisă”, 1990

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1431-1433
Populația:
803 locuitori

Tuzara este un sat şi comună din raionul Călăraşi. Din componenţa comunei fac parte localităţile Novaci, Tuzara și Seliştea Nouă. Localitatea se află la distanța de 1 km de orașul Călărași și la 54 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 803 oameni. Satul Tuzara a fost menționat documentar în anul 1431-1433.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.