Andreicenco Pavel

Аndreicenco Pavel – actor, dansator, coreograf.

S-a născut la 10 noiembrie 1930 în oraşul Dnepropetrovsk, Ucraina. Din frageda copilărie i-a fost dat să cunoască ororile fascismului, a luat parte la mişcarea de partizani din Ucraina, a fost cercetaş. A absolvit secţia coregrafică a Şcolii de muzică „Şt. Neaga” (1966).

În anii 1949-1962 -  este solist al ansamblului „ Joc”. Pe parcursul anilor 1962-1973 - solist al grupului de dans al ansamblului „Fluieraş”. Începînd cu anul 1973 este conducător artistic al ansamblului popular de dansuri „Mioriţa”, „Leana”, dar şi conducător artistic al ansamblului de dansuri pentru copii „Speranţa”.

Din 1966 începe să se filmeze în filme  moldoveneşti. În memoria şi inimile spectatorilor vor ramine pentru totdeauna rolurile create de Domnia sa în filmele „ Lăutarii”, „Şatra urcă în cer”, „Mireasa diavolului”  ş. a. Din anul 1990 a fost preşedintele societăţii culturale „Romii Moldovei”.

Pentru merite deosebite în activitatea artistică a fost decorat cu а  ordine şi premii, a primit titluri: Artist al Poporului din RSSM - 1966, Laureat al  celui de-al VI-lea festival al tineretului şi studenţilor de la Bucureşti (1953)., iar în anul 1999 a fost decorat cu ordinul «Gloria muncii».

A murit la 16 iunie 2001.

Filmografia:

Poienile roşii”, 1966 - şofer,
„Şatra urcă în cer”, 1975, „Мосфильм” - Talimon,
O întîmplare la festival”, 1976 - brigadierul drumarilor,
„Vreau să cînt”, 1979 - episod,
La porţile satanei”, 1980 - episod,
Vîrsta de trecere», 1981 –  conducător artistic,
„Cum să devii celebru” (1983) – episod,
„Sunt vinovat” (1993) -  Babaci,
„Sunt vinovat -2” (1993) - Babaci.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1890
Populația:
472 locuitori

Ivanovca este un sat din cadrul comunei Sevirova, raionul Floreşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Florești și la 142 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 472 de oameni. Satul Ivanovca a fost menționat documentar în anul 1890.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.