Paroconnîi Victor

Victor Paroconnîi - operator de cinema şi TV.

S-a născut în 1935 într-o familie de intelectuali din Odesa. Este un nepot din a doua gene­raţie a renumitei cîntăreaţe de operă Antonina Nejdanova. La sfîrşitul anilor 30 familia Paroconnîi a fost represată. Mama lui Victor - Cleopatra cu fiica Lidia prin minune n-a fost exilată. Numai dupa sfîrşirea războiului, pe cînd represaliile au continuat, mama cu fiica a fost deportată în Kazakstanul de sud, unde ele au trăit 5 ani de zile.

După revenirea mamei şi fiicii în Odesa familia a fost întregită, iar Victor a început să înveţe la Institutul de comunicaţii, care şi l-a absolvit în 1963. Vine apoi la Chişinău, unde se angajează la nou năs­cută televiziunea moldovenească care avea nevoia de cadre de ingineri calificaţi. Aici Victor a mai capătat încă o specialitate - operator la camera de luat vederi staţionară din pavilion. A însuşit apoi şi cameră de luat vederi ambulantă şi făcea reportaje de pe teren. Acestei profesie îndrăjite i-a consacrat mai mult de 40 de ani de viaţă.

Cu timpul a devenit şi brigadir-şef unei brigăzi de operatori, a colabo­rat cu mai mulţi pioneri din prima generaţie de operatori TV: Victor Cuzneţov, Eduard Volnianskii, Victor Kurţ, Veniamin Dogot, Alexandru Libric, Leonid Şincariov, Galust Keseian. A fost unul din primii care a îndreznit să cucerească reportajul în eter direct. De mai multe ori îşi îndeplenea funcţia şi după hotarele ţării, chiar şi la 0limpiada-80 împreună cu faclia Olimpică a mers cu camera sa video de la Leuşeni pînă la Criva.

Chiar şi după Olimpiada-80 a mai fost invitat la Televi­ziunea centrală unde a filmat cu succes emisiunele "Cabacioc 13 scaune", "În jurul rîsului".

Este unul din cei operatori, care au adus un pri­nos deosebit în dezvoltarea artei de imagine la Televiziunea naţională.


În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1436
Populația:
4103 locuitori

Mașcăuți este un sat şi comună din raionul Criuleni. Localitatea se află pe malul drept al rîului Răut la distanța de 15 km de orașul Criuleni și la 58 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului Mașcăuți constituia 4 103 oameni. Satul Mașcăuți a fost atestat documentar în anul 1436.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.