Olărescu Iulian

Iulian Olărescu - operator, membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova şi România.

S-a născut la 13 martie 1975 în or. Chişinau, Republica Moldova, într-o familie de cineaşti. Tatăl lui Dumitru Olărescu era redactor şi scenarist la Studioul Cinematografic "Moldova-film". A absolvit Academia de Teatru şi Film (ATF) de la Bucureşti în anul 1996 şi din acelaşi an își începe activitatea la televiziune şi în arta cinematografică, în calitate de operator.

Activitatea în cîmpul muncii și-o începe la canalul de televiziune "Tele-7 ABC" de la Bucureşti (1996-1998), în calitate de operator, iar din 1998 este angajat la Canalul de televiziune 'Prima TV" în calitate de operator-şef. Primul său film documentar "Russian vodca: destinul balerinelor ruse" l-a filmat în 1993, fiind încă student la ATF. Acest film a fost menţionat cu Premiul I, pentru "cea mai bună imagine" la Festivalul Cinematografic pentru Tineret "Ai noştri tineri" (Chişinau, 1993) şi cu Premiul special al juriului la Festivalul Internaţional "Du jeune reportaje", din or. Port de Bouc (Franţa, 1993). În anii studenției a mai filmat cîteva pelicule documentare:

Filmografia (ATF "lon L. Caragiale"):

1990 -"Embrasse moi, je suis terrible" (ATF "Ion L. Caragale) - documentar, scurtmetraj
1991- "Unirea: aspiraţie sau complex comercial?" - film-reportaj.
1995- "Crîmpeie din amiaza unei singurătăţi" - film documentar.

Alte studiouri şi canale televizate:

1997 - "Tentaţii", film documentar - Canalul "Tele-7 ABC",
1998 - "Copiii din orfelinate", film documentar (la comanda "TV CBS"),
1999 - "Copiii străzii", film documentar ( la comanda "TV CBS"),
- "Cabanierul", film documentar, Canalul "Prima TV").
1999- "Viaţa monahală" - film documentar, Canalul "Prima TV",
2000 - "O televiziune în penitenciar", film-reportaj, Canalul "Prima TV"
2000 - "Speranţa la viaţă", film documentar, Canalul "Prima TV".
2001- "Am reuşit", film documentar, Canalul "Prima TV". La Festivalul Internaţional de Filme Documentare "Cronograf", desfăşurat la Chişinau (decembrie 2001) ediţia I a fost menţionat cu Premiul pentru "Cea mai reuşită oglindire a chipului feminin".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1906
Populația:
601 locuitori

Făgădău este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Fălești și la 109 km de Chișinău. Conform datelor recensământului din anul 2004, populaţia satului constituia 601 locuitori. Satul Făgădău a fost menționat documentar în anul 1906.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.