Mihailenco Valentina

Valentina Mihailenco - pictor-scenograf de teatru şi film, membră a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova.

S-a născut la 6 octombrie 1929 în or. Odesa, Ucraina. "Perla maritimă" cu Teatrul de Operă şi Balet de excepție nu putea să nu influenţeze asupra alegerii viitoarei profesii, legate de arta teatrală.

După absolvirea şcolii medii Valentina își continuă studiile la Școala de Pictură Decorativă, unde i-a avut în calitate de pedagogi pe asemenea pictori iluştri ca O. Colomiiţev şi O. Zosimovici. O influenţă destul de mare asupra educației sale artistice a avut-o Artistul Poporului din Ucraina, Petru Zlocevski. Anume la acest atelier și-a început calea sa de creație în calitate de pictor-decorator, iar mai tîrziu de pictor-scenograf cu calificare superioară. La Teatrul de Operă şi Balet din Odesa ea a însuşit la perfecție profesia de pictor-decorator şi a lucrat în această calitate pînă în anul 1953. Din anul 1957 participă la realizarea scenografiei spectacolelor dir repertoriul de gală al teatrului. Cîţiva ani V. Mihailenco e scenografă a spectacolelor de la Teatrul Dramatic regional din or. Tomsc, iar pe urmă se mută cu traiul în Moldova. Din anul 1963 pînă în 1968 este şefa Atelierului de decoraţii a Teatrului Moldovenesc Muzical-dramatic de Stat, totodată activînd și în calitate de pictor-decorator.

În 1968 este invitată la Televiziunea Națională din Moldova în calitate de pictor-scenograf pentru spectacole televizate, participă şi la crearea multor filme-portrete ale actorilor moldoveni: "Cîntă Maria Bieşu", "Cîntă Mihail Munteanu", "Cîntă Tamara Alioşina", "Cîntă Ludmila Strezeva", "Dansează Galina Melentieva", "Dirijorul" (Timofei Gurtovoi). V. Mihailenco a contribuit substanțial şi la crearea scenografiilor producţiilor Studioului Cinematografic "Telefilm-Chişinău". Practic, toate peliculele artistice de lung metraj au fost realizate sub ochiul ei atent și sensibil de pictor-scenograf. În anul 1980 pe ecranele ţării a fost lansat filmul-operă de lung metraj "Cio-Cio-san" cu Maria Bieşu în rolul principal, în regia lui R. Tihomirov şi L. Mirgorodskaia, produs de Studioul "Telefilm-Chişinău. În calitate de pictor de costume o vedem în genericul filmului-operă "Tosca". În anul 1983 ea participă în calitate de pictor-scenograf la realizarea filmului "Vîrsta de argint" a regizorului Victor Bucătaru.

Anume V. Mihailenco a fost pictor-scenograf al filmuluui "Piţigoiul în picaj", filmat după scenariul lui Emil Loteanu, de regizorul Naţvilaşvili. În colaborare cu alţii pictori-scenografi a lucrat şi la filmul lui Emil Loteanu "Luceafărul". Cu regizorul Gh. Urschi a colaborat la crearea peliculei umoristice "Văleu-văleu, nu turna!". Ultima lucrare în domeniul filmic a fost "Călugărul negru" după A. Cehov, iar din cele pentru copii - "Cu-cu-ri- gu!", în regia Elenei Iliaş.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1945
Populația:
14277 locuitori
Logo

Codru este un oraş din municipiul Chișinău. Localitatea se află la distanța de 6 km de municipiul Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia constituia 14277 de oameni Chișinău și a fost înființată în anul 1945.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.