Juravleova Ludmila

Ludmila Juravleova - regizor.

S-a născut la 18 mai 1944 într-o fimilie de feroviari-drumari chiar într-un vagon care călătorea prin fosta URSS. În aşa fel trenul cu nou născută Ludmila sa pomenit în Moldova după ce Armata sovietică a trecut mai departe spre Europa. La Chişinău Ludmila a absolvit şcoala medie şi şcoala muzicală "Şt.Neaga" din oraş. Atrage­rea Ia artă sa trezit destul de devreme. Primul pas l-a făcut în cercul dramatic pe lîngă Palatul pioneresc şi elevi, apoi a urmat Teatrul popu­lar pe lîngă clubul ofiţerilor. A participat şi la mai multe aşa zisă "capustnici" studenţeşti. Toate aceste probe au adus-o pe tînăra Ludmi­la la şcoala teatrală "Şcepkin" din Moscova în atelierul Profesorului renumit Boris Zahava. Chiar şi-n anii studenţiei în teatrul studenţesc "Scomoroh" a început să facă primii paşi în regie ca asistent. La fiecare pas de activitate scenică se stăruia să perfecţioneză maestria în domeniul artei. După absolvirea şcolii teatrale sa întors la Chişinău şi sa angajat cu lucru la Televiziunea naţională, în calitate de asistent de regizor. După naşterea copilului totuşi a hotărît să se perficţioneze în arta regiei şi a început să studieze profesia la Institutul de stat pentru Teatru, Muzică şi Film (LGITMIK). După absolvirea acestuia institut capătă calificarea "Regizor TV". Lucrarea sa de diplomă filmul de scurt metraj "Tamara Ceban". Iar întorcînduse la televiziunea din Chişinău se angajază la lucru în calitatea de regizor la redacţia programelor muzicale cu un diapazon foarte larg de emisiuni de la est­radă, festivaluri muzicale pînă la concerte muzicale tematice. Şi totuşi preferă să se ocupe cu portretele muzicale cîntăreţilor iluştri de est­radă şi operă - Maria Bieşu, Anastasia Lazariuc, Petrea Teodorovici şi a.

Cu mare succes crează nu numai portetele de interpreţi renumiţi, dar şi creat de ea ciclul de emisiuni "Vitrina muzicală" despre apariţia operelor de estradă muzicală în premieră.

Anii de studii la LGITMIK în atelierul pedagogilor renumiţi Alexei Resserd,Pavel Cogan au învăţat-o nu numai artei montării materialului, laconismului în culegerea surselor şi detaliilor artistice, dar şi maestriei de regizor în genere. Mai mult îi plăcea se monteze emisiunele cu Luciano Pavarotti, Maria Callas, Guzepe Verdi, Volfgang Moţart, Serghei Lemişev, în care prin mai multe combinaţii spectatorul parcă părea să fie participant adevărat în dramaturgia operei date. Mai multe emisiuni şi schiţe create de Ludmila au fost înregistrate pe video, creînd în aşa măsură fondul de aur al televiziunii naţionale. În jurul ei cu tim­pul sa creat un colectiv de entuziaşti-professionişti cu care ea împartă experienţa şi maestria sa de regizor TV. Permanent colaborează la adu­narea fondului de înregistrări, inclusiv şi numit "Invită Maria Bieşu".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1617
Populația:
2633 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Străşeni. Recea este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 9 km de orașul Strășeni și la 32 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2633 de oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1617.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.