Izrailev Oleg

Oleg Izrailev - regizor. Sa născut ia 13 aprilie 1954 în Chişinău.

A fost înfiat de regizorul studioului "Moldova film" Mihai1 Izrailev şi profesoară de limba engleză a Universităţii de stat din Chişinău. Şcoala medie a absolvit-o în Chişinău şi în 1971 a fost admis la studii la Institutul de arte din Chişinău la facultatea de regie. La anul trei de studii a fost înrolat în Armata Sovietică, unde a slujit doi ani însă la institut nu sa mai întors. Meseria de regizor a prelungit-o la "Moldova-film" sub conducerea tatălui său.

În 1978 taică-su a intrat în producţie cu un film din două episoade "Şi va veni o zi" despre aşa numită "a doua colectivizare" în Moldova iniţiată de I.Bodiul unde Oleg devine asistentul tatălui său. Cele două episoade a filmului s-a filmat în curs de doi ani şi Oleg a avut o practică hună pentru profesia sa poate mai mult decît ar fi studiat aceşti doi ani la institut, numai că a rămas fără diplomă, îndată după finisarea lucrului la filmul "Şi va veni o zi" Oleg se angajaze asistent de regizor la Vasile Brescanu, care a început să filmeze un detectiv din două episoade "Misiunea secretă". Oleg deacum era bine pregătit pentru filmări.

Brescanu era mulţumit de un ajutor profesionist şi el îl recomandă pe Oleg tot în calitate de asistent colegului său Valeriu Jereghi. Acela tăman sa lansat în producţie cu filmul său "Totul putea fi altfel". Aceasta a fost o istorie sentimentală despre un tînăr care de mic copil a fost abandonat de mama sa şi a crescut într-un orfelunat, De acu fiind mătur el începe s-o caute pe mama sa. Pentru Oleg această istorie a fost prea la inimă, fiind crescut la părinţii adoptivi.

Însfîrşit la Oleg a atras atenţia şi regizorul Valeriu Gagiu. El colaborează cu el ia filmul său "Hotarul din Iunie", care povestea despre evinimentele din Basarabia de la 28 iunie 1940. Cu Guagiu Oleg mai colaborează încă la un film - ecranizare povestei lui Vasile Alecsandri "Istoria unui galben".

În anii 80, deacu căpătînd o practică bogată Oleg prelungeşte colaborarea rodnică şi cu alţi regizori al studioului. Cu Nicolae Ghibu la filmul "Să-îi cînte cucul în faţă", ca Boris Conunov "Cine va intra în ultimul vagon". Mai colaborează încă la un film cu V.Jereghi "Ioana". Cu aceste pelicule se finisează activitatea lui Oleg Izrailev în cinematografia moldovenească.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
sec. XVIII
Populația:
1712 locuitori

Baccealia este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Din componenţa comunei fac parte localităţile Baccealia și Tricolici. Localitatea se află la distanța de 14 km de oraşul Căuşeni şi la 74 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1712 oameni. Satul Baccealia a fost menționat documentar în secolul al XVIII-lea.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.