Plămădeală Sergiu

Sergiu Plămădeală – regizor, scenarist, pictor scenograf, operator, grafician.

Născut la 16 mai 1954 la Chişinău, Republica Moldova. În anul 1972 absolveşte Institutul Politehnic „S. Lazo", Facultatea de Arhitectură de la Chişinău, iar în anul 1982 Universitatea de Stat, Facultatea de Limba şi Literatura Engleză de la Chişinău.

Pe parcursul anilor 1973-1995 lucrează în calitate de pictor scenograf a circa 15 spectacole de teatru, realizează scenografii pentru TV, concerte, festivaluri etc.

În anii 1996-1997 este director Departamentului Artelor Audiovizuale „Colosseum". La studioul „Moldova-film" este angajat din anul 1989 şi activează pînă în anul 2005, în calitate de regizor şi scenarist al filmelor de animaţie şi ficţiune, pictor-animator, grafic 2D, pictor scenograf al filmelor animaţie şi ficţiune. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Cîţiva ani buni a lucrat în calitate de pictor-scenograf la Teatrul Republican de Păpuși „Licurici". În aceeaşi perioadă are o colaborare cu Editura „L'oeuvre Edition" de la Paris, pentru care ilustrează o serie de coperţi pentru cărţi.

Din anul 2003 pînă în 2005 este director artistic la Agenţia de Publicitate „Neorama" de la Chişinău.

Se stabileşte cu traiul în România, la Bucureşti, în anul 2005, fiind angajat în calitate de grafic-designer la Compania „Kruger-Brent Printing House" din București.

În anii 2008-2011 colaborează activ în calitate grafic-designer cu revistele „Super Bebe", „Bucate pentru copii", „Super Kids", care apar la Bucureşti. În perioada anilor 2011-2013 este sef de atelier, fotograf, grafic-designer al firmei „Anna Ravliuc New Couture" de la Bucureşti.

Din 2013 Sergiu Plămădeală lucrează în calitate de fotograf şi grafic-designer în cadrul Uniunii Autorilor şi Realizatorilor de Film din România (U.A.R.F.).

Lucrările artistului au fost prezentate la expoziţii de pictură, grafică şi fotografie în Moldova, Rusia, Franţa, România.

Filmografia:

„Moldova-film":

„Şi era bine", 1990, film de animaţie – regizor, scenarist în colaborare cu Vlad Druc.

„Spune ceva", „Moldova-film", 1991, film artistic de scurt metraj – regizor,

„Exerciţiu în alb", „Moldova-film", 1992, film artistic de lung metraj – scenarist, regizor, scenograf,

Alte studiouri:

„Regnul ciumei", 1993, film artistic de lung metraj – scenarist în colaborare cu A. Sainciuc,

„Spune, Joe", 1994, film artistic de lung metraj după piesa cu același nume de Samuel Beckett – scenarist,

„Povestea pictorului", Studio „Drom" Valence Franţa şi Soros, Chişinău, 1997 documentar – autor idee, regizor, operator,

„Micul dejun", „Moldova-film", 2005, film de animaţie după versurile poetului francez Iagnes Prevert – scenarist, regizor, scenograf, pictor-animator etc.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1503
Populația:
2885 locuitori

Roşu este un sat şi comună din raionul Cahul. Roşu este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Cahul și la 167 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2885 de oameni. Satul Roșu a fost menționat documentar în anul 1503.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.