Florea Iulian

Iulian Florea ‒ operator, actor.

Născut la 30 iunie 1941 în comuna Docovţî, raionul Hliboca, regiunea Cernăuţi, Ucraina. A absolvit Facultatea de Actorie a Institutului de Arte „G. Muzicescu" din Chişinău în anul 1962 şi Facultatea Operatori Imagine la VGIK, Moscova în anul 1972. S-a filmat în cîteva filme artistice în calitate de actor. Un timp a fost şi dansator în Ansamblul „Joc", a preferat însă, în cele din urmă, să se axeze pe profesia de operator, căci aici îi cînta sufletul. Astfel a avut o colaborare fructuoasă de 20 de ani cu studioul „Moldova-film", pe parcursul a douăzeci de ani. Membru al Uniunii Cineaştilor din Republica Moldova.

Filmografia:

Documentare şi sociale:

„Iepuri de casă", 1970, social,
„Să creştem pîinea", 1971,
„Să nu ne uitaţi, băieţi", 1971,
„Deschide plicul, omule", 1971,
„Progresul tehnic la combinatul de blănuri din Bălţi", 1971, social,
„Ciocana Nouă", 1971,
„Moldova întîmpină oaspeţi", 1971, în colaborare,
„Monumentele naturii în Moldova", 1971,
„Cînd vinul plînge", 1971, în colaborare,
„Merele", 1971,
„Fiecare al treilea", 1971,
„Cîntecele prieteniei", 1971, în colaborare,
„Jubileul de aur", 1973,
„Portrete ale naturii plaiului natal", 1973,
„Memoria oraşului", 1973,
„Sărbătoarea tinereţii", 1973, în colaborare,
„Vierii", 1974,
„Salut, Moldovă!", 1974, în colaborare,
„Pulsul vremii", 1974,
„Închină-te casei părinteşti", 1974,
„Calea spre viitor", 1975,
„E timpul să trăim", 1977,
„Creatorii frumosului", 1977,
„Numele tău e comsomolul", 1978,
„Bine aţi venit", 1979,
„Relaţii vii în timp", 1979,
„Nu te vom uita, Moldovă", 1979,
„Camenca", 1979,
„Sărbătoarea sufletului", 1979,
„Timpul pîinii", 1979,
„Toamna muzicală", 1979,
„Fapta ta este nemuritoare", 1979,
„Drumul celor cinci inele", 1980, în colaborare,
„Meşteri populari", 1980,
„Soroca", 1980,
„Gigantul de pe Nistru", 1981, regizor-operator,
„Contractul nostru colectiv", 1981, social, regizor-operator,
„Glia prinde la putere", 1981,
„Căile prieteniei", 1984,
„Cuvînt despre disciplina de muncă", 1984,
„Viaţa nu e un cîmp de trecere", 1985,
„Ce te legeni, codrule?", 1985,
„Cum să ieşim din cer",1986,
„Un monolog despre viaţă", 1987,
„Vive, la femme!", 1988,
„Trecerea Rubiconului", 1988,
„Alternanţa", 1990,
„Vine nunta!", 1991,
„Hotarele", 1992,
„Dragă Tudor", 1992.

Cooperator la filme artistice:

„Trînta", 1977,
„Ecoul", 1979, scurtmetraj,

Actor:

„Cale bună în aprilie", 1962 ‒ Lunganul,
„Armaghedonul", 1962 ‒ episod,
„Nunta la palat", 1969 ‒ Matei.

Revisa satirică „Usturici":

„Aproximativ", №8, 1978,
„Plînsul gliei", № 8, 1978,
„Jur-împrejur", № 8, 1978,
„Nereguli", № 9, 1978.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
988 locuitori

Trifăneşti este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Alexandrovca și Trifănești. Localitatea Trifănești este situată la distanța de 19 km de orașul Florești și la 130 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 988 de oameni. Satul Trifănești este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.