13 iulie 2023, 16:30 Sănătate views 17941
5 reguli pentru prevenirea bolilor diareice acute și toxiinfecţiilor alimentare
Foto: facebook.com
13 iulie 2023, 16:30 Sănătate views 17941

5 reguli pentru prevenirea bolilor diareice acute și toxiinfecţiilor alimentare

Toxiinfecţiile alimentare reprezintă un real pericol pentru sănătatea noastră în această perioadă caldă a anului, mai ales în condiţiile unor temperaturi mai mari de 25-30°C.

Temperaturile ridicate a mediului favorizează dezvoltarea microorganismelor în produsele alimentare în deosebi celor uşor alterabile de origine animală cum ar fi produsele de carne, produsele lactate, peştele, care pot provoca toxiinfecţii alimentare. Aceste microorganisme se dezvoltă în produsele alimentare care se păstrează şi se comercializează în condiţii insalubre şi cu încălcări a regimurilor termice de păstrare. De obicei aceste produse se comercializează în străzi, pieţe improvizate şi alte locuri neautorizate.

Analiza morbidităţii populaţiei Republicii Moldova prin toxiinfecții alimentare, boli diareice acute (BDA) determinate de folosirea în consumul uman a produselor alimentare nesigure, denotă că în ultimii ani se atestă o creștere a morbidităţii sumare prin aceste maladii (a. 2013 – 447,6 cazuri la 100 mii populație, a. 2014 – 486,8), fiind înregistrat și un caz de deces. În anul 2014 s-a atestat majorarea numărului de cazuri de salmonelozăde 1,6 ori, toxiinfecțiilor alimentare cu etiologie determinată – cu 20,3%.

În anul de referință au fost înregistrate 11028 focare de BDA determinate de folosirea în consum uman a produselor alimentare nesigure cu afectarea a 12292 persoane și este în creștere comparativ cu a.a.2012 și 2013, când au fost înregistrate 10033 și respectiv 8877 focare cu afectarea a 10550 persoane în a.2012 și 9188 persoane în a.2013.

De menţionat, că creșterea morbidității sumare prin BDA este determinată și de majorarea numărului de izbucniri epidemice de toxiinfecții (a.2011 – 28 izbucniri cu 329 bolnavi, a.2012 – 32 izbucniri cu 465 bolnavi, a.2013 – 32 izbucniri cu 503 bolnavi, a.2014 – 45 cu 940 bolnavi).

În cadrul cercetării izbucnirilor de toxiinfecții alimentare și BDA s-a constatat, că aceste izbucniri au loc mai frecvent în unitățile de alimentație publică, în condiții casnice, iar produsele care au contribuit la apariția toxiinfecțiilor sunt procurate din piețe, unități comerciale și locuri neautorizate.

Cauzele principale, care au favorizat apariţia izbucnirilor de toxiinfecţii alimentare sunt: folosirea la pregătirea alimentelor a materiei prime de origine animală infectate primar (ouă, carne de pasăre, carne de bovine și porcine), procurarea produselor alimentare infectate primar din piețe, locuri neautorizate, unități comerciale specializate, în cadrul cărora fiind constatată nerespectarea regulilor de igienă şi condiţiilor de comercializare şi păstrare a acestor produse; organizarea ceremoniilor la obiectivele de alimentaţie publică cu folosirea materiei prime de origine animală contaminată microbiologic; nerespectarea procesului tehnologic de pregătire şi păstrare a bucatelor, etc.

O problemă cu impact negativ asupra sănătăţii populaţiei, prezintă comerţul stradal neautorizat cu produse alimentare uşor alterabile (carne și produse din carne, lapte și produse din lapte, pește și produse din pește, ouă ș.a.), tolerat de autoritățile publice locale.

În contextul celor expuse, Ministerul Sănătății atenţionează populaţia privind necesitatea conjugării eforturilor în prevenirea bolilor diareice acute, toxiinfecţiilor alimentare prin respectarea următoarelor reguli simple:

1. Respectarea regulilor de igienă și curățenie:

– Spălați-vă pe mâini înainte de a prelucra alimentele, dar și în timpul preparării lor.

– Spălați-vă pe mâini după ce folosiți toaleta.

– Spălați și dezinfectați toate suprafețele și ustensilele utilizate la prepararea hranei de fiecare dată când le folosiți.

– Protejați bucătăria și zonele de gătit împotriva insectelor, paraziților și animalelor.

2. Păstrarea corectă a alimentelor gătite și cele crude:

– Separați carnea crudă și fructele de mare de celelalte alimente.

– Folosiți echipamente și ustensile separate (cum ar fi cuțitele și tocătoarele) pentru manipularea alimentelor crude.

– Depozitați alimentele în cutii pentru a evita contactul dintre alimentele crude și cele preparate.

3. Respectarea condițiilor și temperaturilor optimale în timpul preparării bucatelor:

– Gătiți alimentele cât mai bine, în special carnea, ouăle și fructele de mare.

– Supele, ciorbele și tocănițele trebuie fierte pentru a vă asigura că au atins 70°C. Ar fi ideal să folosiți un termometru alimentar. Când fierbeți carnea asigurați-vă că zeama este limpede și nu este de culoare roz.

– Reîncălziți alimentele gătite la o temperatură cât mai mare, preferabil peste 60°C.

4. Regulile de păstrare a produselor alimentare:

– Nu lăsați alimentele gătite la temperatura camerei mai mult de 2 ore.

– Refrigerați imediat alimentele gătite sau perisabile (de preferat sub 5°C).

– Păstrați alimentele gătite la temperatura de peste 60°C înainte de a fi servite.

– Nu păstrați alimentele timp îndelungat, nici chiar în frigider.

– Nu decongelați alimentele la temperatura camerei.

5. Folosirea apei și a materiei prime sigure:

– Folosiți apa potabilă din surse sigure sau apa îmbuteliată.

– Alegeți alimente proaspete și sănătoase.

– Alegeți alimente procesate pentru a fi mai sigure, cum ar fi laptele pasteurizat.

– Spălați bine fructele și legumele, în special dacă le consumați crude.

– Nu folosiți alimentele după data de expirare a acestora.

Sursa: provincial.md

Cuvinte cheie:

produse , boala , intoxicatie , alimentatie , sanatate

Comentarii

 (1)
  • #1 Pavel Răspunde Citează selecţia
    Все это хорошо и на своем месте, но на старуху бывает проруха даже при соблюдении всех норм поведения и гигиены. А вот освящение пищи молитвой перед приемом - самая большая защита для меня, ибо мы едим в разных ситуациях и проверить всех просто невозможно!
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1859
Populația:
683 locuitori

Comisarovca Nouă este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Coşniţa Nouă, Bosca, Pohrebea Nouă și Comisarovca Nouă. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Dubasari și la 75 km de Chișinău. Populaţia satului Comisarovca Nouă alcătuia 683 de oameni în anul 2011. Satul Comisarovca Nouă a fost menționat documentar în anul 1859.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.