Cum alegem vinul
Vinul este o băutură obţinută prin fermentarea sucului de struguri. Potrivit prevederilor „Legii viei şi vinului” din ţara noastră, vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică a strugurilor sau a mustului din struguri proaspeţi. Vinul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a moldovenilor.
Vinurile se împart în funcţie de conţinutul de zahăr, exprimat în grame la litru, în seci, demiseci, de desert.
Vinuri albe seci: Aligote, Feteasca, Risling.
Vinuri albe demiseci: Feteasca Albă, Sauvignon, Pinot.
Vinuri albe dulci: Muscat, Chardonnay.
Vinuri roşii seci şi demiseci: Cabernet, Roşu de Purcari.
Vinuri roşii dulci: Cabernet, Sauvignon, Pinot noir.
Bucatele culinare sînt puse în valoare de băuturile cu care se asociază.
În general, orice masă de prînz, cină sau cu caracter oficial începe cu un aperitiv.
Asocierea anumitor grupe de bucate cu băuturi:
• Gustări – aperitive şi vinuri albe seci;
• Supe, creme, ciorbe – de regulă, nu se recomandă băuturi, dar la anumite ciorbe concentrate din peşte se poate oferi un vin alb sec;
• Bucate din peşte – vinuri albe seci;
• Bucate de bază – vinuri roşii seci şi demiseci, vinuri uscate;
• Bucate din carne de pasăre – vinuri albe seci şi demiseci;
• Brînzeturi – toate vinurile se asociază cu brînzeturile cu excepţia vinurilor dulci;
• Desert – vinuri dulci, spumante.
Vinul spumant se poate servi pe toată durata mesei, sec – la începutul mesei, demisec şi de desert – la sfirşit.
Vinurile noi se vor servi înaintea celor vechi; vinurile uşoare înaintea celor tari; vinurile seci înaintea celor demiseci şi dulci; vinurile albe seci şi demiseci înaintea celor roşii; vinurile albe dulci, după cele roşii, vinurile tari la bucate grase sau picante.
Această asociere se respectă în locurile alimentaţiei publice, pe cînd în comunităţile rurale se servesc acele vinuri care sînt în gospodărie. Consumul vinului reprezintă un complex cultural în cadrul ritualurilor, obiceiurilor şi ceremoniilor. Graţie vechimii vinului în practicile sociale şi valorii sale simbolice, el a marcat fundamental comportamentul şi mentalitatea locuitorilor din Moldova.
Consumul vinului la moldoveni este cel mai codificat şi mai verificat ritual, care atinge cele mai complexe forme ale trăirii colective, reflectînd relaţiile sociale ale celor implicaţi în procesul consumului şi sistemul de valori promovat de societate.
Cum comentează Popșoi informațiile privind intenția autorităților de a introduce vize cetățenilor ru…
Compania DAAC Hermes S.A. a primit Certificatul de credibilitate ca cel mai onest contribuabil ©
Deputați din Parlamentul Republicii Moldova în vizită la SA Viorica Cosmetic: "Avem cu ce ne mîndri"…
China va introduce regimul de călătorie fără viză pentru cetățenii mai multor țări
Cu ce anunț vine ASP pentru moldovenii aflați în Israel și Rusia
Cazul moldovenilor blocați în Grecia: Cu ce precizări vine Ministerul de Externe de la Chișinău
- Scrisul: una dintre cele mai importante invenții
- Marcus Cato, senator roman, a învățat limba greacă la vârsta de 80 de ani
- Femeile misterioase moire care au construit megaliții din Portugalia (+Foto)
- Suta de Movile - un monument natural unic pe teritoriul Moldovei (+Foto)
- Eco-Plantația Viopark: Inima Verde a Cosmeticelor Viorica
- Meteoritul din Sahara s-a dovedit a fi un fragment din scoarța unei protoplanete
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1670
- Populația:
- 1627 locuitori
Javgur este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Din componenţa comunei fac parte localităţile: Javgur, Maximeni și Artimonovca. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Cimișlia și la 75 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1627 de oameni. Satul Javgur a fost menționat documentar în anul 1670.
Comentarii
(0)