|
Cum alegem vinul
Vinul este o băutură obţinută prin fermentarea sucului de struguri. Potrivit prevederilor „Legii viei şi vinului” din ţara noastră, vinul este băutura obţinută exclusiv prin fermentarea alcoolică a strugurilor sau a mustului din struguri proaspeţi. Vinul este nelipsit de pe masa de sărbătoare a moldovenilor.
Vinurile se împart în funcţie de conţinutul de zahăr, exprimat în grame la litru, în seci, demiseci, de desert.
Vinuri albe seci: Aligote, Feteasca, Risling.
Vinuri albe demiseci: Feteasca Albă, Sauvignon, Pinot.
Vinuri albe dulci: Muscat, Chardonnay.
Vinuri roşii seci şi demiseci: Cabernet, Roşu de Purcari.
Vinuri roşii dulci: Cabernet, Sauvignon, Pinot noir.
Bucatele culinare sînt puse în valoare de băuturile cu care se asociază.
În general, orice masă de prînz, cină sau cu caracter oficial începe cu un aperitiv.
Asocierea anumitor grupe de bucate cu băuturi:
• Gustări – aperitive şi vinuri albe seci;
• Supe, creme, ciorbe – de regulă, nu se recomandă băuturi, dar la anumite ciorbe concentrate din peşte se poate oferi un vin alb sec;
• Bucate din peşte – vinuri albe seci;
• Bucate de bază – vinuri roşii seci şi demiseci, vinuri uscate;
• Bucate din carne de pasăre – vinuri albe seci şi demiseci;
• Brînzeturi – toate vinurile se asociază cu brînzeturile cu excepţia vinurilor dulci;
• Desert – vinuri dulci, spumante.
Vinul spumant se poate servi pe toată durata mesei, sec – la începutul mesei, demisec şi de desert – la sfirşit.
Vinurile noi se vor servi înaintea celor vechi; vinurile uşoare înaintea celor tari; vinurile seci înaintea celor demiseci şi dulci; vinurile albe seci şi demiseci înaintea celor roşii; vinurile albe dulci, după cele roşii, vinurile tari la bucate grase sau picante.
Această asociere se respectă în locurile alimentaţiei publice, pe cînd în comunităţile rurale se servesc acele vinuri care sînt în gospodărie. Consumul vinului reprezintă un complex cultural în cadrul ritualurilor, obiceiurilor şi ceremoniilor. Graţie vechimii vinului în practicile sociale şi valorii sale simbolice, el a marcat fundamental comportamentul şi mentalitatea locuitorilor din Moldova.
Consumul vinului la moldoveni este cel mai codificat şi mai verificat ritual, care atinge cele mai complexe forme ale trăirii colective, reflectînd relaţiile sociale ale celor implicaţi în procesul consumului şi sistemul de valori promovat de societate.
- Încă cîțiva moldoveni au revenit acasă din Liban
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- Guvernul sporește protecția specială a copiilor împotriva deplasării în străinătate și reținerii ili…
- Ninsorile au acaparat România: Zonele în care stratul de omăt are deja 20 cm
- Alertă de călătorie în Bulgaria
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Вă rugăm să beți acest amestec înainte de culcare, și veți elimina din organism tot ce ați mâncat pe…
- La Chișinău va avea loc un concert de excepție al lui Constantin Moscovici, Tamarei Gverdțiteli și t…
- La Chișinău a avut loc o nouă sesiune în cadrul proiectului YMCA Digital Media Hub Chișinău ©
- Machu Picchu și enigmele sale (+Foto)
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1667
- Populația:
- 856 locuitori
Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni. Prima mențiune documentară a satului datează din anul 1667.
Comentarii
(0)