Pripiceni-Răzeşi, raionul Rezina
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1667
- Populația:
- 856 locuitori
Pripiceni-Răzeşi este un sat şi comună din raionul Rezina. Satul are o suprafaţă de circa 1.53 kilometri pătraţi și perimetrul de 6.74 km. Din componenţa comunei fac parte localităţile Pripiceni-Curchi și Pripiceni-Răzeşi. Satul Pripiceni-Răzeşi este situat la o distanță de 22 km de orașul Rezina și la 99 km de Chișinău.
[în sus]Populația
Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia satului constituie 856 de oameni, dintre care 49.53% - bărbaţi și 50.47% - femei. Structura etnică a populaţiei în cadrul satului este următoarea: 99.77% - moldoveni, 0.12% - ucraineni, 0.12% - ruşi.
Conform datelor recensămîntului din anul 2004 populaţia la nivelul comunei Pripiceni-Răzeşi constituie 1189 de oameni, dintre care 49.54% - bărbaţi și 50.46% - femei. Componența etnică a populaţia comunei este următoarea: 99.41% - moldoveni, 0.17% - ucraineni, 0.34% - ruşi, 0.08% - alte etnii. În comuna Pripiceni-Răzeşi au fost înregistrate 383 de gospodării casnice în anul 2004, iar mărimea medie a unei gospodării era de 3.1 persoane.
[în sus]Sfera socială
În anul 2010 în localitate a fost deschis Centrul de reabilitare a copiilor cu dizabilități „Picături de Suflet”. Centrul a fost fondat la inițiativa pedagogului Elena Guseinov, cu sprijinul financiar al organizației Hilfswerk Austria în Moldova, care a suportat toate cheltuielile de reparație și amenajare a clădirii, asigurare cu mobilier, jucării și alte lucruri necesare. Central va fi frecventat de 20 de copii cu diverse dizabilități carei vor fi deserviți de șapte angajați.
Primăria din localitate a pus la dispoziția centrului o încapere în localul grădiniței de copii. În primii trei ani cheltuielile de întreținere a Centrului vor fi suportate de Organizația Hilfswerk Austria în Moldova, apoi instituția va fi trecută la balanța primăriei care în continuare va suporta cheltuielile legate de funcționarea centrului (energie electrică, apă, căldură etc).
[în sus]Istoria localitații
Prima mențiune documentară a satului Pripiceni-Răzeşi datează din anul 1667.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- sec XVIII-lea
- Populația:
- 825 locuitori
Albota de Jos este un sat şi comună din raionul Taraclia. Din componenţa comunei fac parte localităţile Albota de Jos, Hagichioi și Hîrtop. Localitatea se află la distanța de 18 km de orașul Taraclia și la 144 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 825 de oameni. Satul Albota de Jos a fost întemeiat în secolul al XVIII-lea.
Comentarii
(0)Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.