Mergi spre compartimentul: Natura şi turismul
05 iulie 2023, 17:00 Turismul în Moldova views 10320
Descoperă Moldova: Răut - cel mai mare fluviu intern
05 iulie 2023, 17:00 Turismul în Moldova views 10320

Descoperă Moldova: Răut - cel mai mare fluviu intern

Răutul este cel mai mare fluviu intern al Republicii Moldova şi unul din cele mai vechi, alături de Nistru şi Prut, vîrsta acestor rîuri numără milioane de ani.

Rîul Răut este afluentul drept al Nistrului.Lungimea − 286 km.Suprafaţa bazinului − 7760 km².Lăţimea medie a albiei rîului − 30 m.Lăţimea medie a văii rîului − 7 km.Consumul mediu de apă − de la 8 pînă la 15 m³/sec.

Regimul hidrologic al rîului Răut este instabil. Îi sînt caracteristice revărsările de primăvară şi vară.

După cum scrie portalul moldovenii.md, Răutul îşi are începutul în partea ridicată a Podişului Moldovenesc de Nord, în apropierea satului Rediu Mare, raionul Donduşeni, la o altitudine de 146 m deasupra nivelului mării. Pînă la oraşul Bălţi Răutul curge aproape exact de la nord spre sud, apoi îşi schimbările brusc direcţia în una latitudinală, iar de la oraşul Floreşti, în general, curge spre sud-est.

Deosebit de pitoresc şi capricios este Răutul în raioanele Floreşti şi Orhei. În raionul Floreşti în cîteva locuri – lîngă satele GhindeştiŞtefăneştiDomulgeni, Ordăşei rîul formează văi adînci şi late, iar odată ce trece prin stîncile calcaroase, formează defileuri adînci şi înguste.

În apropiere de Orhei valea rîului străpunge un şir de toltre. În preajma Orheiului Vechi şi lîngă satul Trebujeni rîul este foarte pitoresc: valea sa îngustă asemenea unui canion şerpuieşte cu adevărat printre stîncile calcaroase. Pe globul pămîntesc sînt extrem de rare cazurile, cînd canionul unui rîu nu are o direcţie rectilinie, ci formează meandre. Mai sus de şirul de toltre rîul încins de ele formează depresiunea întinsă a Orheiului, care cu ceva timp înainte era înmlăştinită şi salinizată, în prezent este drenată complet.

Din timpuri străvechi pe Răut se făceau baraje, în rezultatul cărora se formau lacuri, folosite în mare parte pentru adăparea animalelor, pentru că prin aceste locuri se organizau tradiţional iarmaroacele de bovine (în apropiere de Bălţi, Orhei). În preajma rîului apăreau aşezări, multe dintre care sînt unele din cele mai vechi în Republica Moldova.

Pe Răut, în satul Cazăneşti, raionul Teleneşti a fost construită prima staţie hidroelectrică din Republica Moldova (1954), care a funcţionat o perioadă de timp nu prea îndelungată, iar odată cu punerea în funcţiune a centralei hidroelectrice de la Dubăsari la începutul anilor 1960 a fost închisă, pentru că era nerentabilă. Cu toate acestea, barajul şi lacul de acumulare mai sus de el există pînă în prezent. Este un loc foarte pitoresc.

Valea rîului atinge lăţimea de 3 km pe lîngă Bălţi şi pînă la 9 km lîngă Orhei. Pe Răut sînt multe plavii în cea mai mare parte drenate. În valea rîului se cresc culturi furajere şi legume. Răutul este folosit pentru irigare. Pe rîul Răut sînt situate oraşele Bălţi, Mărculeşti, Floreşti şi Orhei. În bazinul rîului se află Orheiul Vechi şi un sector pitoresc din apropierea satului Trebujeni.

Afluenţii principali: de dreapta − Copceanca, Răuţel, Soloneţ, Uligaci, Ciulucul Mare, VaticiIvancea, Rîşca, de stînga − Cubolta, Căinar, Camenca, Dobruşa, Sagala, Ivanos, Draghinici.

Răutul îşi încheie alergarea lîngă satul Ustia din raionul Dubăsari, revărsîndu-se în Nistru,

Puteți admira fotografiile unice în secțiunea specială de pe site-ul moldovenii.md.

Pe site moldovenii.md există o mulțime de informații utile care-i vor ajuta pe toți doritorii de a planifica și a petrece un weekend minunat în țara noastră. În special, aici sînt prezentate informații ample despre turismul în Moldova, sînt prezentate sfaturi pentru turiști, rute turistice, date despre perlele turistice și mănăstirile din Moldova.

Pe portalul moldovenii.md puteți găsi informații detaliate despre diferite zone geografice ale Moldovei, rezervații naturale, resurse acvatice, lumea vegetală și animală, monumente ale naturii, orașele și satele din Moldova.

Rămîne doar ca fiecare doritor să aleagă cea mai bună opțiune de odihnă și călătorie și să redescopere îndrăgita Moldovă!

Cuvinte cheie:

Raut , riuri , turism

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1253 locuitori

Şolcani este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cureşniţa Nouă și Şolcani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Soroca și la 170 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1253 de oameni. Satul Șolcani a fost menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.