Spre compartiment: Cultura
11 august 2016, 16:25 Cultura views 6055
Muzeul de Etnografie și Istorie păstrează o colecție inedită de o sută de mii de poze și negative
11 august 2016, 16:25 Cultura views 6055

Muzeul de Etnografie și Istorie păstrează o colecție inedită de o sută de mii de poze și negative

Cele mai importante momente din trecut nu le găsim doar în cărțile de istorie. Fotografia este cea care face cît o mie de cuvinte și surprinde momente cheie din viața care s-a scurs. Muzeul Național de Etnografie păstrează o colecție inedită de peste o sută de mii de fotografii și negative. Cele mai vechi datează încă de la mijlocul secolului 19 și depășesc norma de simple amintiri imortalizate.

Muzeul de etnografie se poate lăuda cu cele mai originale și inedite fotografii realizate de maiștrii ai fotografiei din Europa sau Rusia. Însă noi nu le-am fi admirat fără aportul a două personalități care au pus bazele primei colecții de fotografii despre Basarabia, Franz și Albina Osterman.

„Primele negative au fost colecționate, au fost făcute de către primii gestionari ai muzeului nostru Franț și Albina Osterman. În perioada interbelică au fost colecționate de către Albina Osterman după ce Franz Osterman a lăsat moștenire muzeului fotografiile fotografice pe sticlă. Noi avem fotografiile legendei artei fotografie Nadar, un fotograf francez. Serghei Levițchi, primul fotograf rus, Dușec printre primii fotografi din România", spune Mihai Dohot, custodele Colecției Audiovizuale.

Mihai Dohot povestește că la mijlocul secolului al nouăstrezecelea începutul secolului XX, pentru mulți fotografia era un lux. Iată de ce în acea perioadă întîlnim foarte des portrete ale oamenilor din familii nobile.

„Pentru a realiza aceste fotografii, care de altfel erau foarte scumpe în acea perioadă era folosit foarte mult argint pentru a conserva această imgine cu mult mai bine. Pe parcursul timpului argintul a fost utilizat mai puțin și calitatea fotografiei a scăzut", menționează Dohot.

Fotografia secolului 20 se caracterizează prin calitate desăvîrșită, prelucrată migălos. Acestea surprind momente care nu pot fi repetate sau trucate. Anume astfel de imagini și sînt păstrate cu grijă, aici, la muzeul de etnografie.

„Aici avem cele mai vechi fotografii ale Chișinăului. În 1987 cu ocazia venirii țarului rus au fost executate niște fotografii. Niște fotografii care sînt de o calitate excepțională, rezoluția este de-a dreptul impresionantă. Pînă acum nu știu dacă cineva a realizat sau mai sînt astfel de fotografii ale Chișinăului. Erau reprezentanți și copilașii mici care nu puteau fi reprezentanți de unii singuri fiindcă se mișcau și avea să fie imaginea foarte ștearsă. În spatele lor trebuiau să fie plasați părinții. Mama sau tata își ascundeau fața sub o plapumă", povestește Dohot.

Cele mai rare negative sînt păstrate într-un depozit special, unde nu poate intra fiecare curios. Drept dovadă este faptul că ușa este sigilată, temperatura camerei trebuie să fie una constantă, iar în interior se pot afla maxim trei persoane.

„Noi le păstrăm într-o astfel de lădiță. Fiecare negativ fiecare plic are numărul său de inventar, tema, anul în care a fost executat. Înăuntru se află negativul fotografic care este scos numai cînd este nevoie. În 1903 erau făcute fotografii cu struguri din Basarabia. Respectiv făcut de Franz Osterman", spune Dohot.

În total Muzeul de etnografie deține o colecție de peste 100 de mii de fotografii, dar și o colecție de aparate rare de fotografiat.

Sursa: www.realitatea.md

Cuvinte cheie:

fotografie , muzeu , istoria

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1588
Populația:
1700 locuitori

Gura Căinarului este un sat şi comună din raionul Floreşti. Din componenţa comunei fac parte localităţile Gura Căinarului și Zarojeni. Satul Gura Căinarului este situat la distanța de 15 km de orașul Florești și la 144 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1700 de oameni. Satul Gura Căinarului este menționat documentar în anul 1588.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.