Grimăncăuţi este un sat şi comună din raionul Briceni. Grimăncăuţi este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul este situat în partea de nord-vest a Moldovei, la hotar cu Ucraina, la o distanță de 230 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 4210 de oameni. Prima atestare documentară a satului Hrimancăuţi din ţinutul Hotin datează din noiembrie 1632.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dicţionarul rus - moldo/român
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#161 nicoara 03 august 2011 | 22:49 Citeşte mai departe -
#162 MihaiP 03 august 2011 | 21:57 andrei: razeshule, nu subestima niciodata dorintza oamenilor de a crede o poveste frumoasa. Pt ca etnogeneza asta a poporului moldovenesc care ii include pe romani e chiar o poveste de adormit copii. Toate argumentele istorice indica acest lucru..."teoria" asta elaborata de romani a avut singurul scopp de a da o identitate "mareatza" poporului roman....Primul mare istoric care a prezentat pe larg teoria asta a poporului roman care include moldovenii a fost Dimitrie Cantemir. Ideea apare insa si la Grigore Ureche si Miron Costin.Deci ca sa vezi, teoria a fost elaborata de romani moldoveni. -
#163 andrei 03 august 2011 | 16:32 razeshule, nu subestima niciodata dorintza oamenilor de a crede o poveste frumoasa. Pt ca etnogeneza asta a poporului moldovenesc care ii include pe romani e chiar o poveste de adormit copii. Toate argumentele istorice indica acest lucru..."teoria" asta elaborata de romani a avut singurul scopp de a da o identitate "mareatza" poporului roman....
-
#164 razesu 03 august 2011 | 9:45 Citeşte mai departe -
#165 lvl100 03 august 2011 | 9:35 Citeşte mai departe -
#166 razesu 03 august 2011 | 9:27 SPQR:
Si eu stiu de Eminescu ca era evreu... nu tin minte de unde. Ce retin e ca am citit niste articole de ziar de ale lui in care se vedea clar o atitudine antisemita...oare atitudinea impusa de partidul conservator? Personal nu imi pasa ce era... imi plac poeziile lui.
--sincer, nu am auzit,stiam cel mult de ceva origini rutene.....oricum un antisemitism agresiv nu este o dovada a unei origini evreiesti.... -
#167 andrei 02 august 2011 | 23:51 Citeşte mai departe -
#168 nicoara 02 august 2011 | 22:53 liuda: De ce aveti atita frica de o eventuala unire? Doamne, nu va fi niciodata
Posibil ca tu nu prea intelegi despre ce vorbesti Dupa nivelul de dezvoltare pe care astazi noi il avem ca stat unurea cu romania este un nonsens si o repetare a anului 1918. Noi putem numai cu acordul romaniei sa ne dezicem de statalitatea noastra si sa ne alipim la statul roman. Insa romania nu este in stare sa ne asimileze si o eventuala anexare le-ar crea foarte mari probleme, ar acutiza toate problemele care ei le au si fara noi. Dar nici ridicarea considerabila a nivelului de trai de la noi nu contibue pozitiv la rezolvarea problemelor lor interne. Din acest motiv romania este cointeresata ca noi sa ne aflam cit mai mult in stare suspendata si sa ne asimileze treptat, la distanta cu ajutorul ideologiei. Pe tine te aranjaza o asa perspectiva?
-
#169 nicoara 02 august 2011 | 22:29 Citeşte mai departe -
#170 SPQR 02 august 2011 | 22:26 #113 Andrei e ok, macar recunoaste ca vorbim aceeasi limba indiferent cum vrei sa o numesti. Curios ca nu este pe forumul asta tipul acela de moldovean care sustine ca limba moldoveneasca se inrudeste mai mult cu limba bantu sau limba eschimosilor decat cu romana :))
-
#171 liuda 02 august 2011 | 22:22 Dl Andrei, cit de sigur nu ar parea pentru parerea lui, in adincul sufletului totuna are dubii, caci istoria noastra nu este deloc simpla... -
#172 SPQR 02 august 2011 | 22:16 #110 Desi esti printre putinii de pe acest site care gandesc normal sunt sigur ca domnul andrei te baga in coloana a 5-a la tradatori de neam moldovenesc.
-
#173 liuda 02 august 2011 | 22:14 SPQR: imbile moldoveneasca si romana sunt in esenta aceeasi limba, numai ca numirea ei "romana" ma deranjeaza. Limba asta ne apartine noua la fel cum le apartine lor.. Si cum ai propune tu sa fie numita o limba de origine latina (mai latina decit limba care se vorbeste la Roma) care se vorbeste in Moldova, Bucovina, Oltenia, Transilvania si in toata lumea unde sunt romani? Moldoveneasca?
-
#174 liuda 02 august 2011 | 22:06 #98De ce aveti atita frica de o eventuala unire? Doamne, nu va fi niciodata, si pacat ca nu voi trai eu atitia ani ca sa va convingeti de spusele mele. Cit nu s-ar specula pe tema aceasta, nu mai este posibil, Moldova este total schimbata de ce-a fost odata, chiar simpla politica sovietica de rusificare prin schimb de populatie (numai ca pe ai nostri i-au dus in Siberia , iar rusii au fost adusi aici in orase ca sa nu traga cu sapa), cultura, etc, ne-au schimbat constiinta de neam. Daca facem un referendum, atunci nici macar 1% din populatie nu ar vota pentru unire. Nici eu care ii consider pe romani frati, nu-mi doresc unire. Avem un stat care are calea lui. Iar moldovenii care-si fac dubla cetatenie o fac doar pentru a putea pleca peste hotare, fara interese politice, iar romanii stiu asta foarte bine.
-
#175 liuda 02 august 2011 | 21:41 Iar tu Andrei, daca ai fi roman, ce ai spune despre moldoveni? I-ai considera straini sau frati? Avem noi moldovenii ceva comun cu cei din Bucovina, Oltenia, Transilvania, Muntenia sau nu? Poate limba? Iar daca nu limba, atunci poate faptul ca am fost cindva niste daci cotropiti de romani? De ce crezi ca la unirea din 1918 sau gindit mult si bine inteleptii tarii ce nume sa gaseasca acestui neam? Era greu sa multumesti pe toti caci unii se considerau moldoveni, altii munteni, etc. Si iata ca luind in consideratie ca am fost pe deplin romanizati, au zis si ei, sa se numeasca acest neam mare - romani. Asa ca poate n-ar trebui sa fii asa de contra numelui de limba romana, avem o limba de origine latina, de acolo, de la Roma. -
#176 SPQR 02 august 2011 | 21:21 Citeşte mai departe -
#177 SPQR 02 august 2011 | 21:04 Si eu stiu de Eminescu ca era evreu... nu tin minte de unde. Ce retin e ca am citit niste articole de ziar de ale lui in care se vedea clar o atitudine antisemita...oare atitudinea impusa de partidul conservator?
Personal nu imi pasa ce era... imi plac poeziile lui.
-
#178 razesu 02 august 2011 | 20:46 nicoara:
...<. Iosif Vulcan îl convinge să-şi schimbe numele în Eminescu şi mai târziu adoptat şi de alţi membri ai familiei sale.> Schimbarea numelui si pozitionarea ca antisemit este un motiv pentru a presupune ca el singur se trage din evrei. In principiu aceasta nu are importanta si am atins aceasta intrebare numai cu scopul de a arata ca in relatia stat-persoana importanta are cetatenia persoanei
--OK si asta este dovada irefutabila ca era evreu? -
#179 nicoara 02 august 2011 | 20:22 razesu: de unde si pina unde.
Din biografie <Familia cobora pe linie paternă din Transilvania de unde emigrează în Bucovina din cauza exploatării iobăgeşti, obligaţiilor militare şi a persecuţiilor religioase>...
...<. Iosif Vulcan îl convinge să-şi schimbe numele în Eminescu şi mai târziu adoptat şi de alţi membri ai familiei sale.>
Schimbarea numelui si pozitionarea ca antisemit este un motiv pentru a presupune ca el singur se trage din evrei. In principiu aceasta nu are importanta si am atins aceasta intrebare numai cu scopul de a arata ca in relatia stat-persoana importanta are cetatenia persoanei
-
#180 andrei 02 august 2011 | 18:44 ...dar zarurile au fost aruncate asa cum au fost aruncate. Noi am fost stat, nu ma intereseaza ce grad de autonomie aveati sau nu...pe harta se vede clar, moldova si valahia, sau muntenia sau cum vrei sa o numesti.
Stii ca imi devii simpatic, cum incerci tu sa argumentezi, cu autonomia si identitatea olteneasca. In fond, daca exista chiar asa o dorinta a oltenilor de a fi autonomie, din pct meu de vedere...eu nu ma opun :-)
Cat despre limba comuna pe care o vorbim, citeste te rog CU ATENTIE ce am scris mai sus...
Cu asta cred ca am demonstrat ca exista odiferenta majora intre etnia moldoveneasca si mica ta gluma cu oltenii.
Salut