Voloviţa este un sat şi comună din raionul Soroca. Din componenţa comunei fac parte localităţile Voloviţa și Alexandru cel Bun. Localitatea se află la distanța de 7 km de orașul Soroca și la 149 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 1295 de oameni. Satul Volovița a fost menționat documentar în anul 1803.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dicţionarul rus - moldo/român
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#101 razesu 10 august 2011 | 12:34
-fiind moldovean cred ca pot sa imi permit sa vorbesc despre trecutul Moldovei si viitorul moldovenilor...uneori am senzatia ca voi a-ti confiscat moldovenismul si uitati ca sint mai multi moldoveni in afara RM decit in RM.......si pot sa inteleg ce incepind cu anul 1812 familille dumneavoastra au fost conectate la o alta istorie, la alte evenimente, deconectindu-se intr-o buna masura de restul moldovenilor ......raportindu-se la alte valori care au creat o alta perspectiva identitara.......
-
#102 nicoara 09 august 2011 | 23:22 razesu: #181 razesu
Da, desigur
Uite,eu am o practica de viata nu simpla, parintii mei s-au nascut la romani (asa la noi se spune), buneii mei s-au nascut la rusi, toate evenimentele care s-au petrecut de la razboiul ruso-japonez 1905 incoace intr-un mod oarecare au atins si familia mea. Cindva cite ceva am auzit de la bunei-parinti, acum este mai mult acces la informatie, intr-un cuvint s-a format un oarecare punct de vedere personal
Dar pe ce va bazati voi cind discutati asa aprins, si inca culmea, de trecutul nostru si de perspectiva noastra?
-
#103 razesu 09 august 2011 | 22:54 nicoara:
Sunt intrebari referitor la care noi raminem fiecare pe pozitiile sale, in asa caz pentru ce sa ne ofensam?
-a polemiza pe un ton decent din punctul meu de vedere este constructiv.... -
#104 nicoara 09 august 2011 | 22:51 razesu: raspunsurile tale sint selective.......
Sunt intrebari referitor la care noi raminem fiecare pe pozitiile sale, in asa caz pentru ce sa ne ofensam?
-
#105 razesu 09 august 2011 | 22:22 #177
-da-mi voie sa remarc ca raspunsurile tale sint selective....... -
#106 razesu 09 august 2011 | 22:20 nicoara:
Pentru mine nui nici o problema, limba de care astazi se folosesc moldovenii de est a fost dezvoltata de Academia de Stiinta a Romaniei si de literatura romana si se numeste limba romana, iar eu ca cetatean al R.Moldova doresc sa evidentiez acest lucru si numesc limba vorbita de mine - limba moldoveneasca. Nu va place? Treaba voastra, de ce eu trebue sa eu in consideratie ce voi doriti? Daca a veni timpul si voi pleca la Bucuresti atunci voi vorbi cu voi in romana :)))
-una este limba literara alta este limba care se vorbeste la nivel colocvial..se vorbeste limba mostenita de la parinti specifica zonei...
nicoara:
P.S. Inca de pe timpul lui Ciausescu am observat ca in romania ii eau peste picior pe moldoveni pentru felul cum vorbesc
-semenea ironii sint pina la urma firesti datorate unor rivalitati zonale inerente... -
#107 nicoara 09 august 2011 | 21:35 razesu: -nu m-a interesat niciodata.
Foarte rau... interesele sunt temelia relatiilor
razesu:niste filmulete simpatice.....
Pentru mine nui nici o problema, limba de care astazi se folosesc moldovenii de est a fost dezvoltata de Academia de Stiinta a Romaniei si de literatura romana si se numeste limba romana, iar eu ca cetatean al R.Moldova doresc sa evidentiez acest lucru si numesc limba vorbita de mine - limba moldoveneasca. Nu va place? Treaba voastra, de ce eu trebue sa eu in consideratie ce voi doriti? Daca a veni timpul si voi pleca la Bucuresti atunci voi vorbi cu voi in romana :)))
P.S. Inca de pe timpul lui Ciausescu am observat ca in romania ii eau peste picior pe moldoveni pentru felul cum vorbesc
-
#108 razesu 09 august 2011 | 10:18 limba romana vs limba moldovenesca.....niste filmulete simpatice......
http://www.youtube.com/watch?v=HsUxJqprOYE&feature=related
http://www.youtube.com/watch?v=o45Af2KPycQ&feature=related -
#109 razesu 09 august 2011 | 10:01 nicoara:
Razesule, haide sa o luam de la alt capat. Parerea ta personala: interesele statului tau, RO, coincid cu interesele statului meu, MD?
--nu m-a interesat niciodata..intotdeauna am incercat sa abordez problema moldovenismului la nivel uman....problema mea a fost de ce am ajuns noi moldovenii sa ne urim unii pe altii?sa ne simtim straini unii de altii?...singurul raspuns pe care l-am gasit a fost actul samavolnic al Rusiei de la 1812 si consecintele fatidice care i-au urmat.... -
#110 razesu 09 august 2011 | 9:55 nicoara:
ZÓMBI s.m. 1. Om înviat din morți, care și-a pierdut identitatea, drogat (în stare de letargie) sau cu creierul spălat, apoi înscris cu anumite ordine, pe care le execută orbește, folosit în interes personal sau de manipulare politică. 2. (Fam.) Om fără caracter, lipsit de orice voință. (din fr. zombi)
--mersi fain.... -
#111 nicoara 08 august 2011 | 23:08 razesu: 170 razesu
Razesule, haide sa o luam de la alt capat. Parerea ta personala: interesele statului tau, RO, coincid cu interesele statului meu, MD?
-
#112 nicoara 08 august 2011 | 23:01 razesu: --sincer, vrea sa imi explice cineva ce inseamna zombat?
ZÓMBI s.m. 1. Om înviat din morți, care și-a pierdut identitatea, drogat (în stare de letargie) sau cu creierul spălat, apoi înscris cu anumite ordine, pe care le execută orbește, folosit în interes personal sau de manipulare politică. 2. (Fam.) Om fără caracter, lipsit de orice voință. (din fr. zombi)
-
#113 andrei 08 august 2011 | 10:42 "mai degraba" - nu stiu cel putzin asa se scrie in moldoveneasca, in rromana nu stiu cum e...
gresesti, cu moldovenii din dreapta prutului as trai...dar DOAR cu ei
-
#114 razesu 08 august 2011 | 9:37 Citeşte mai departe -
#115 burlakul 08 august 2011 | 7:06 nicoara: Ma tem ca lvl100 va nega afirmatia ta :)))Ai ziso bine ;) (si stiu ca ai inteles ce vreau sa spun...)
-
#116 andrei 08 august 2011 | 0:02 Citeşte mai departe -
#117 nicoara 07 august 2011 | 23:12 burlakul: Ma tem ca incepi sa te asemeni cu lvl100..
Ma tem ca lvl100 va nega afirmatia ta :)))
-
#118 burlakul 07 august 2011 | 22:25 Citeşte mai departe -
#119 mar 07 august 2011 | 21:03 Citeşte mai departe -
#120 nicoara 07 august 2011 | 17:01 CalinRomania: Scuza-ma dar la aceasta afirmatie m-ai facut sa rad.
E clar...pe timpul lui Ceausescu voi va temeati sa discutati ciar si la bucatarie, acum sunteti mai liberi, insa nu intr-atita ca sa discutati asa problema pe o pagina electronica