Opaci este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Opaci este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Căușeni și la 95 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3516 oameni. Satul Opaci a fost menționat documentar în anul 1670.
Citeşte mai departeSubiectul discuţiei |
Statistica subiectului |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Dicţionarul rus - moldo/român
Vă invităm să vă expuneţi părerile referitor la subiectul propus şi să dezbateţi argumentat opiniile noastre şi ale participanţilor la discuţie. |
|
-
#81 nicoara 11 august 2011 | 0:22 MihaiP: #201 MihaiP
Iata incetul cu incetul ne apropiem de realitate. Si pe buna dreptate, de ce sa ne batem gura cu rascolirea istoriei, etniei, limbii... cind realitatea e alta: exista statul Romania cu problemele si interesele sale si acestui stat iar fi mai simplu daca R.Moldova ar disparea de pe fata pamintului.
Ce pot sa spun?aceasta pozitie este clara, mai mult ca atit, este si logica, insa, mai repet o data - nu pier caii cind doresc cainii. Observati, moldovenii au imunitate la demagogia voastra! Da, noi o sa ne folosim de pasapoartele voastre, o sa ne folosim de institutiile voastre de invatamint, de limba romana, insa anul 1918 nu se uita.
E timpul sa va aduceti aminte ca <buturuga mica rastoarna carul mare> si sa ne lasati in pace.
-
#82 mar 11 august 2011 | 0:12 #196
Mda, logica moldovenista: omu ofera informatie clara iar molotovistul ii trage un "ba pe-a matii"... Nicoara, mai bine da o fuga si cere-i o audienta lui Voronin; cere-i sa scoata un dublon din tezaurul sau cultural de militian brutar sovietic (povestind despre "limba moldoveneasca" drept "mama limbii romane") cu niscaiva exemple de texte in care termenul de "limba moldoveneasca" sa apara in texte romanesti din sec XVI... Ia vezi, ce zice?
Si apropo, cand anume a intrat cuvantul "megalomanie" in "limba moldoveneasca"?
-
#83 MihaiP 10 august 2011 | 23:58 #193
Chiar dacă nu sunt moldovean, îți spun ce mă deranjează pe mine.Deranjează că încet-încet puneți stăpânire pe brandul Moldova. (Cam cum fac cetățenii Macedoniei de îi deranjează pe greci).De exemplu, dacă vreau să ii recomand unui turist străin să viziteze Moldova românească, trebuie să-i explic ce și cum, în timp ce Transilvania e pur și simplu Transilvania.Chiar și între români, daca vorbești de moldoveni, începe să se înțeleaga în primul rând moldoveni din RM. Pentru a evita confuzia, cuvântul se folosește mai rar pentru moldovenii din România, care rămân treptat doar români.Și mai deranjează și lucruri cum a fost acum câțiva ani cu sărbatorirea a 650 de ani de statalitate, care par a fi făcute anume pentru a jigni pe moldovenii din România. -
#84 nicoara 10 august 2011 | 23:39 razesu: intotdeauna am fost atras de moldovenism....dar niciodata de "zeama" moldo-ruseasca...
Sa stii ca avem ceva comun. Eu tot sunt atras de moldovenism, dar ma respinge demagogia si trufia romanilor...
-
#85 razesu 10 august 2011 | 23:31 nicoara:
noi de al nostru
-halal noroc...la mai mare... -
#86 razesu 10 august 2011 | 23:28 nicoara:
inseamna ca nu avem de impartit nimic :)))
--intotdeauna am fost atras de moldovenism....dar niciodata de "zeama" moldo-ruseasca... -
#87 nicoara 10 august 2011 | 23:19 razesu: cit de norocosi am fost....
In asa caz totul e bine, voi va bucurati de norocul vostru, noi de al nostru , inseamna ca nu avem de impartit nimic :)))
-
#88 nicoara 10 august 2011 | 23:15 mar: pare sa fie un soi de mantra a sarmato-costobocilor moldovenisti de pe aici
Mai baietele, moldovenistii de pe aici traesc aici si isi discuta problemele, iar tu invata-te a discuta normal.
Toate afirmatiile tale se pot lamuri prin urmatoarea notiune: MEGALOMANÍE s.f. Grandomanie. ♦ (Med.) Nebunie care constă în obsesia măririi, a gloriei, a grandorii. -
#89 razesu 10 august 2011 | 23:08 nicoara:
De ce nu va convine faptul ca prin prezenta noastra noi va amintim ca voi nu sunteti romani-moldoveni ci MOLDOVENI-romani?
--nu draga nicoara,ne faceti sa ai multumim lui Dumnezeu si sa ne dam seama cit de norocosi am fost....... -
#90 mar 10 august 2011 | 22:50 Citeşte mai departe -
#91 nicoara 10 august 2011 | 22:40 MihaiP: incearca sa analizezi lucrurile obiectiv.
Eu incerc si iata ce se primeste: Straniu lucru dar atit romanii cit si moldovenii din dreapta prutului cea mai mare pretentie o au catre numele nostru. Iata daca noi neam numi basarabeni si limba (tot aceasta pe care o vorbim acuma) am numio basarabeana - atunci totul ar fi bine. Pe romani ii inteleg, dar voua, moldovenilor, ce nu va convine?Noi doar numind statul nostru MOLDOVA nu ne departam ci dimpotriva, ne apropiem de voi, facem o insula pentru TOTI moldovenii! De ce nu va convine faptul ca prin prezenta noastra noi va amintim ca voi nu sunteti romani-moldoveni ci MOLDOVENI-romani?
-
#92 razesu 10 august 2011 | 22:07 burlakul:
Nu permiteti nimanui sa ne ponegresca istoria,chiar si daca e cetatean RO...Astfel o sa aratati ca ne sunteti apropiati.
-putina demitizare a istorie nu poate dauna...ci mai degraba ne poate ajuta sa nu repetam greselile stramosilor.... -
#93 MihaiP 10 august 2011 | 22:06 #188
Burlakul, incearca sa analizezi lucrurile obiectiv. Tu probabil aspiri la ideea de Moldova mare, de asta alegi sa ii consideri "de-ai tai" pe romanii moldoveni, dar pe ceilalti romani nu, dar motivele pentru care crezi asta sunt pur sentimentale.Privind lucrurile obiectiv, moldovenii romani sunt mai asemanatori cu ardelenii si muntenii decat cu moldovenii basarabeni. E o realitate, consecinta a ultimilor 150 de ani, nu inseamna ca unii sau altii au fost zombati. -
#94 razesu 10 august 2011 | 22:04 burlakul:
acuma daca toate aceste lucruri se stiu haidem impreuna incetisor sa readucem Moldova in allbia ei.
-acum ramane da stabilit care este albia naturala si fireasca, sa nu fim nevoiti sa facem niste diguri.... -
#95 razesu 10 august 2011 | 22:01 burlakul:
Daca majoritatea ne socoate straini...Deja ma gindesc cine-i mai zombat...Eu nu va socot straini si multi nu va socot straini de aici,apare intrebarea,a putut regimul comunist sa ne zombeze pe noi?dar voi de ce ati ajuns sa ne socotiti straini?ce va influientat
--va percep ca niste straini pentru ca le pareti straini...si asta vine de la modul in care va comportati....
burlakul:
Nu chiar asa de multi se exprima in rusa mai usor ca in limba lor materna....
--vezi, ai dat singur raspunsul!.... -
#96 burlakul 10 august 2011 | 21:07 razesu: trebuie sa intelegi ca pentru majoritatea moldovenilor de la vest de Prut voi le sinteti niste straini,noua ni se pare straniu ca voi sa va declarati patrioti moldoveni si sa va exprimati mai cu usurinta si in special cu predilectie intr-o alta limba decit cea maternaDaca majoritatea ne socoate straini...Deja ma gindesc cine-i mai zombat...Eu nu va socot straini si multi nu va socot straini de aici,apare intrebarea,a putut regimul comunist sa ne zombeze pe noi?dar voi de ce ati ajuns sa ne socotiti straini?ce va influientat?Nu chiar asa de multi se exprima in rusa mai usor ca in limba lor materna....
-
#97 burlakul 10 august 2011 | 20:59 razesu: in aproape doua secole de ocupatie ruseasca,tarista sau sovietica, nu am auzit de prea multe incercari de eliberare de sub jugul rusescDaca o sa te uiti mai atent,nu chiar toti 200 ani am fost sub conducerea rusa...Totusi am fost,am fost si cu RO...Acuma daca toate aceste lucruri se stiu haidem impreuna incetisor sa readucem Moldova in allbia ei...Nu permiteti nimanui sa ne ponegresca istoria,chiar si daca e cetatean RO...Astfel o sa aratati ca ne sunteti apropiati...Noi nu vrem sa distrugem istoria nimanui,dar n-o sa permitem nici pe a noastra sa ne-o calce in picioare,fie el roman,moldovean sau rus...
-
#98 razesu 10 august 2011 | 15:54 burlakul:
(un moldovean zicea ca pe el asta nu-l afecta,nu-ti pare straniu?)nici in 2007 nu tare vati indignat ca va despartiti si mai tare de noi!!
-categoric ca este straniu...la fel de straniu cum multi moldoveni ,cu exemple chiar si pe acest forum,ne urasc pe noi visceral......trebuie sa intelegi ca pentru majoritatea moldovenilor de la vest de Prut voi le sinteti niste straini,noua ni se pare straniu ca voi sa va declarati patrioti moldoveni si sa va exprimati mai cu usurinta si in special cu predilectie intr-o alta limba decit cea materna..... -
#99 razesu 10 august 2011 | 15:47 Citeşte mai departe -
#100 burlakul 10 august 2011 | 13:23 razesu: si pot sa inteleg ce incepind cu anul 1812 familille dumneavoastra au fost conectate la o alta istorie, la alte evenimente, deconectindu-se intr-o buna masura de restul moldovenilor ..Asa a fost,cu parere de rau.Dar atunci nu tare va-ti indignat,Chiar si atunci atita timp cit Bucurestiul era in regula erati si voi multumiti.Cum nu prea am vazut mari indignari si ca Bucurestiul reconfirma in 1991 pactul Ribbentro-Molotov(un moldovean zicea ca pe el asta nu-l afecta,nu-ti pare straniu?)nici in 2007 nu tare vati indignat ca va despartiti si mai tare de noi!!!Nu noi n-am vrut sa fim impreuna ci voi ati vrut sa fiti mai mult cu Bucurestiul decit cu noi...Poate sa fi fost impreuna intram impreuna in alianta cu tarile vecine...Dar asa Moldova singura se lupta aici...Atunci ce drept ai sa-mi critici istoria?