Drăgan Grigore

Grigore Drăgan - poet umorist și epigramist.

Grigore Drăgan s-a născut 5 februarie 1951 în satul Seliște, raionul Nisporeni. În 1973, a absolvit Facultatea de Filologie a Universității de Stat din Moldova. Între anii 1973-1979 activează în calitate de director al Asociației raionale de comerț cu cărți, iar din 1979 și până în anul 1991 îndeplinește funcția de director al sistemului centralizat de biblioteci Nisporeni. În perioada 1992-2013, ocupă funcțiile de șef al Direcției raionale de Cultură Nisporeni și specialist principal în probleme cultură, tineret și sport. Publică în 1970 în revista „Chipăruș" aforisme, epigrame și maxime. Colaborează la „Literatura și arta", „Viața satului", „Moldova Suverană", „Urzica", „Flux", „Perpetuum" ș.a. Debutează editorial cu volumul „Între patru ochi" (1992), care include epigrame, catrene umoristice, aforisme, maxime și constatări.

A editat cărțile „Scara dragostei" (1996), „Zâmbetul de pe urmă" (2001), „Surâsuri cu dinți", „Facă-se voia femeii", „Sfaturi necesare pentru mic și mare", „Ghicitori pentru minori" (2011). A organizat în Nisporeni cinci ediții ale Festivalului de Satiră și Umor „La Hanul lui Păcală". Este inițiatorul și directorul Festivalului Republican de Epigramă „La baștina lui Efim Tarlapan". Grigore Drăgan a participat la mai multe festivaluri de satiră și umor (Nisporeni, Vaslui, Cluj, Mizil, Chișinău etc.). Este inclus cu epigrame și aforisme în 19 antologii apărute în România și R. Moldova. În curs de apariție se află volumul „Zâmbete pe sub mustață".

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1489
Populația:
10027 locuitori
Logo

Leova este un oraş din Republica Moldova, centrul administrativ al raionului Leova. Amplasat în sud-vestul republicii, pe malul stîng al rîului Prut, oraşul Leova este situat la o distanţă de 100 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia oraşului constituie  10027 de locuitori. Prima atestare documentară a localităţii, cu denumirea de „Tîrgul Sărăţii”, datează din 1489. Ştefan cel Mare dăruieşte aşezarea slujitorilor săi, Petru şi Leova, de la care probabil a provenit actuala denumire – Leova.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.