Streleț Valeriu

Valeriu Streleț – istoric, economist, om de afaceri, politician, al 11-lea prim-ministru al Republicii Moldova (30 iulie-30 octombrie 2015).

Născut la 8 martie 1970 în satul Țareuca, raionul Rezina, Republica Moldova într-o familie cu patru copii (surorile lui locuiesc și în prezent la Țareuca, fratele și părinții au decedat). Provine dintr-o familie muncitoare și unită. A învățat să citească la vîrsta de cinci ani, era pasionat de lectură, îi plăceau cărțile istorice. A urmat şcoala muzicală, studiind acordeonul şi pianul. De mic și-a ajutat părinții împreună cu frații la muncile din grădină. Primul salariu l-a cîștigat în clasa 7-ea, lucrînd în vacanță la construcția drumurilor, apoi în alte veri la irigarea grădinii colhozului, fiind răsplătit cu o excursie în Caucaz.

A absolvit școala medie din satul natal în anul 1987, cu medalie de argint. Visa să devină marinar, ba chiar trecuse și comisia medicală, avea toate actele în ordine pentru a aplica la Școala Maritimă din Vladivostok. Părinţii însă l-au convins să renunțe, căci prea departe se afla școala. Așa că a învățat la Facultatea de Istorie la Universitatea de Stat din Moldova (1987-1993), obținînd specialitatea de istoric, profesor de istorie. În anii 2002-2005 a studiat la Academia de Studii Economice a Moldovei (ASEM), la Facultatea de Economie Generală și Drept, iar în 2004 a absolvit și Institutul European de Studii Politice.

Încă din anul întîi de facultate, chiar dacă avea bursă, a lucrat paznic şi măturător la diferite şcoli şi grădiniţe. În anul patru a fost angajat la ziarul „Tinerimea Moldovei", iar în anul cinci era și cercetător-asistent la Institut.

În anii 1993-1994 Valeriu Streleț a activat în calitate de profesor de „politologie și istorie a culturii" la Liceul "Gheorghe Asachi" din Chișinău. Apoi a lucrat în calitate de șef al Secției publicitate la Fondul de Investiții pentru Privatizare CAIS (1994-1995). În perioada anilor 1996-2003 a fost director al FPC „Bioagrochem" SRL, iar din 2003 pînă în august 2009 – director general al FPC „Bioprotect" SRL. În anii 2006-2009 a fost președinte, apoi membru al Consiliului Rețelei din Moldova a Pactului Global ONU al Responsabilității Sociale Corporative.

Valeriu Streleț se implică în viața politică a țării în anul 1994, cînd devine președinte al Ligii Naționale a Tineretului din Moldova (fondată în 1991), funcție pe care o deține pînă în anul 2001. La alegerile parlamentare din 1994, Liga Națională a Tineretului a participat ca parte componentă a Blocului Social–Democrat, care însă nu a depășit pragul electoral.

În anul 2001 a fost format Blocul Electoral „Plai Natal", la care a aderat și Liga Tineretului în frunte cu V. Streleț, care însă nu a depășit pragul electoral, iar în noiembrie 2001 Liga Națională a Tineretului din Moldova fuzionează cu Partidul Social-Liberal (PSL), condus de Oleg Serebrian. Valeriu Streleț devine subsecretar general al Partidului (2001-2002), iar apoi vicepreședinte (2002-2007). În 2007 Streleț devine membru fondator al Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), în același an este ales în funcția de vicepreședinte al PLDM, pe care o deține pînă în prezent. La alegerile parlamentare din iulie 2009 Valeriu Streleț este ales în calitate de deputat în Parlamentul Republicii Moldova de legislatura a XVIII-a din partea PLDM, iar la alegerile parlamentare din 2010 este reales în funcția de deputat.

În 2011 a fost ales în calitate de președinte al fracțiunii PLDM în Parlamentul Republicii Moldova, funcție pe care a deținut-o pînă la sfîrșitul mandatului în 2014, iar la alegerile parlamentare din noiembrie 2014 V. Streleț a candidat la funcția de deputat din partea PLDM (a 6-a poziție de pe listă), obținînd al treilea mandat consecutiv de deputat.

Pe data de 30 iulie 2015 coaliția majoritară parlamentară a votat noul Cabinet de Miniștri în frunte cu Valeriu Streleț, însă pe 29 octombrie 2015, Guvernul în frunte cu Valeriu Streleț a fost demis printr-o moțiune de cenzură inițiată de PCRM și PSRM cu votul a 65 de deputați ai fracțiunilor de PDM, PCRM și PSRM.

Este căsătorit, are o familie frumoasă, patru copii: doi fii și două fiice.

Hobby: îi place să citească, să cînte, deși tot mai rar la instrumente, dar cu prietenii se relaxează cu plăcere la karaoke, este și un împătimit al schiatului.

Distincții și decorații:

„Ordinul Republicii", 2014

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Settlements of Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1666
Populația:
990 locuitori

Bocşa este un sat din cadrul comunei Risipeni, raionul Făleşti. Satul Bocşa este situat la 12 km de oraşul Făleşti şi la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 990 de oameni. Satul Bocșa a fost menționat documentar în anul 1666.

Library
Electronic library of www.moldovenii.md contains books, documents, audio and video materials about the Moldavian history, culture and civilization from the ancient time to nowadays.