Basarabca este un sat din comuna Mocra în Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 33 km de orașul Rîbnița și la 143 km de Chișinău. Populaţia satului Basarabca alcătuia 64 de oameni în anul 1999.Satul Basarabca a fost întemeiat în anul 1920.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Limba moldoveneasca la 1832
Am gasit pe un alt forum o postare extrem de interesanta despre cum vorbeau moldovenii in Moldova de Vest in anii '30 ai sec.XIX - http://oldchisinau.com/forum/viewtopic.php?p=38883#p38883 (in l.rusa) Deci, in 1832 poet moldovean Niculae Istrati, antiunionist convins, (ca si Gh. Asachi, C. Negruzzi, etc.) a scris urmatoare poezie: CUCONIŢĂ În sfîrşit nu am putere să mai fiu obijduit, Ş-aceasta printr-o zapiscă eu de mult-ţam dosloşit. Că făcînd sprafcă în mine, în acest amar predmet, Din povodul dumitale, m-am trezit cu rană-n piept. Dar dumneata prin povescă mi-ai făcut aspru ponos, Vrînd cu mine perepiscă, şi cerând să-ţi dau dopros. Ascultămă, Cuconiţă: eaţă-ţi docladarisesc, Că jaloba mea nu zice de cît cum că pătimesc, Şi vipisca ce-ţi trimisem nu merita vigavor; Căci din hodul dealii mele se vede numai amor. Dumneata bagă de samă la opisul ce-ţi am dat, Şi-i vedea că sunt un liude cu sufletul prea curat, Drept aceea eu o cnigă scripisită şi cu şnur, Ţi o predstavlicesc, stăpînă, cu ahotă şi ogur, Cerînd podpiscă anume la otnoşenia mea; Căci şi eu voiu da rospiscă, ori cînd dumneata vei vrea. Nu me ovolni din gîndu-ţi, sau vr-un nadpis să-mi întorci, Căci eu jărtfesc pentru tine, cer, pămînt, lume, iproci. Raspolojenia încă nu eartă a nastoji Pe un dvorenin ce iubeşte şi cere a se iubi, Pe un pameşnic ce-n dejurstfă de multe ori s-au primit, La presudstvii ca pomoşnic cu credinţă au slujit. În multe comandirofce tot cu cinste am îmblat, Şi sledstvii pe la zastave de multe ori am lucrat; În otpusci cu podorojne eu ca alţii n-am eşit, Sau ostanofce la slujbe în veac n-am pricinuit; Samovolnicie earăşi nici cum nu am săvârşit, Ci nagrajdenii primitam, ca un cinovnic cinstit. Nacazanii pentru slujbă nici odată n-am avut, Şi zdelci a lucra ca mine altul nu s-au mai văzut. Din Stolo-nacealnic astăzi spre cilen sunt pomăzuit, Pentru că cunosc pareatca; l-asta m-au înaintit, Nu crede deci la donosuri, nu-mi lua al tău favor, Şi nu uita că me chiamă … *** sîn *** E limpede ca foarte multe cuvinte (cam jumate) sint de origine slava, daca nu chiar rusa. Inca o data atrag atentia forumistilor, ca aceasta poezie n-are nimic in comun cu Basarabia "cica rusificata in sec XIX", nici cu limba moldoveneasca "cica inventata de Stalin in anii 1930". E LIMBA MOLDOVENEASCA PURA, ORIGINALA, VORBITA IN MOLDOVA DE VEST cu doar 180 de ani in urma! "Cuconita" a fost publicata in volumul IX al ed. "Uricarul cuprindetoriu de hrisoave" (Iasi, 1887), fiind insotita de o lunga lista explicativa, care de fapt reprezinta nimic altceva decit un VOCABULAR MOLDOVENESC-ROMIN ! Iata doar citeva exemple (in grafia latina, in original ele-s in cea chirilica evident): Predmet - obiect sprafcă - observaţie peripiscă - corespondenţă dopros - protocol vigavor - bănat jalobă - cerere, petiţie liude - omu predstavlenie - recomandaţie otnoşenie - notă nadpis - refuz raspolojenie - asezăşîntul comandirof |
|
-
#1 lzm00 06 May 2017 | 7:35 Read more -
#2 sus 22 January 2013 | 20:16 #51SuntBasarabean
:) :) :) :) ...tu tot cu rumina o dai? ...
-
#3 sus 22 October 2012 | 6:50 #47SuntBasarabean "...tu te uiti in oglinda dupa ce scrii ?:)))))))...".... :))))))))))))))))))))))))))))))))))))nu ma uit....da trebu:)))))))?...nam probleme de felu cum arat:)))))))))))))..."....cumpara o tastatura noua! Iasna?..."...ясно ?да:)))!...ты думаешь тебе это поможет?:)))))))))))))))))).... -
#4 SuntBasarabean 22 October 2012 | 0:49 tu te uiti in oglinda dupa ce scrii ?:))))))) cumpara o tastatura noua! Iasna? -
#5 sus 21 October 2012 | 7:44 #45SuntBasarabean Правильно девачка ту ешть ын басарабия,иосын МОЛДОВА!!!!!...кынд думнезэу ымпэрцэ нороку апу о дэде ку минти,да яка ту ерай ын басарабия,басарабия сау ромыния тот ди уна, ти алежей ку шея ши ай..."...иосын МОЛДОВА..."штий ши*нсамны сын?:))))...сын сын...кынд ешть ын афара МОЛДОВИЙ ну ешть ын сын:)))))))))))))))...ынвацы Лимба Молдовенеаскэ унди тотул ый метафорэ...естио лимбы поетикэ:)))),сау ый урыты ынапоеты ши тот няму каре ворге аша ерау ништи прошть?...o logica total absenta,nu sa studieze,da sa se rid de ei insasi " tupoi moldovan"...nu zic sa se vorbeasca in felu dat(imi permit numai eu fachindo cu un tel anumit,chiar vreau sa vad cum ese urita,si cred ca problema este in pronuntare:))) ),dar sa se afle cum si de ce este datoria unui neam,este,ori nu este:)))))...la romini nu este datorie:)))).... -
#6 SuntBasarabean 20 October 2012 | 21:50 da tu sus undi ierai? In china? Io daca ma nastiam inainti di 40 ieram sigur in ROMANIA, asa iaca sunt in BASARABIA! :))))) -
#7 sus 17 October 2012 | 7:37 #43SuntBasarabean :)))))))))))))))Ахр...!чем бы дитя не тешилось,лишь бы не плакало...si de-o data esti artist!,si nu simplu da potcogit,ca din Paris...undi erai chind dumnezau imparta norocu?...nu raspundi s'asa'i clar in rominia... -
#8 SuntBasarabean 16 October 2012 | 22:17 sus: +putina imaginatia,creativitate,mai mult artistism:)))...+putina imaginatia,creativitate,mai mult artistism:)))...anti+simintism = impotriva simintistilor? In ce tara traiesc simintistii? Si ce limba vorbesc ? simintineasca? am cautat in dictionarul lui stati tara simintismilor si nu am gasit, nici macar artistism... maica ce tara mai e si asta cand nici ce scrie Stati nu mai e de actualitate! -
#9 sus 10 December 2012 | 19:19 #41
...Traiasca SuntBasarabean!...+putina imaginatia,creativitate,mai mult artistism:)))... -
#10 SuntBasarabean 10 November 2012 | 23:24 .....Traiasca Tara BASARABIEI...... -
#11 sus 26 September 2012 | 17:08 ...............................Traiasca TARA MOLDOVEI............................................ -
#12 SuntBasarabean 19 September 2012 | 19:04 Canta la alta masa! Acu nu mai stii nici moldoveneste nici romaneste! ha ha ha, ce mai interlocutor! -
#13 sus 19 September 2012 | 18:44 #37SuntBasarabean Ч-ч-ч-ч-ч,то биш ша:)))))), не нервничай...ты не первый считающий себя гением и не являясь им :))))...тебя сложно понять,:))) если ты тему не как не разовьешь ...только без нервов:))))...Ту ешть басарабян:))))...."Тупой молдован научись писать по-русски правильно! Ты и не то и не сёб ни вашим, ни нашим!"...и где ты там русское слово увидел:)))),...глазастый ты наш:))))..."Ди ла ыншепут ам ыцэлес кы ешть румын:)))))))))))))))))))))...,дар май штиу еу:)))...ай авут вои сы воргешть....униорь шы ун прост дэ идей кяр ди ну-ш дэ сама:)))...ту ешть румын,адика ну ынцэлежь:))))))..."...арат'ым ун кувынт русэск:)))))... -
#14 SuntBasarabean 19 September 2012 | 16:09 Тупой молдован научись писать по-русски правильно! Ты и не то и не сёб ни вашим, ни нашим! -
#15 sus 19 September 2012 | 7:52 #35SuntBasarabean Ди ла ыншепут ам ыцэлес кы ешть румын:)))))))))))))))))))))...,дар май штиу еу:)))...ай авут вои сы воргешть....униорь шы ун прост дэ идей кяр ди ну-ш дэ сама:)))...ту ешть румын,адика ну ынцэлежь:))))))... -
#16 SuntBasarabean 18 September 2012 | 20:55 Degeaba scrii moldoveneste ca nu inteleg! Daca vrei scrie ruseste, romaneste sau englezeste si frantuzeste. In cel mai rau caz italieneste. In moldoveneasca nu intekeg nimic. Acum ai inteles de ce se cearta romanii cu moldovenii pe limba, desi e clar ca nici romanii nu intelg ce ai scris tu acolo in moldoveneste. Moldovenii nu vor reusi sa ne mai tina pe noi basarabenii cu gur ainchisa, avem si noi drepturi cum au gagauzii si altii. Si cand la BAsarabeasca se va face autonomia basarabilor atunci o sa vedem noi cine rade la urma! -
#17 sus 17 September 2012 | 17:44 #33SuntBasarabean "citit istoria germaniei pentru a vedea ca nu vorbesc prostii)!"...nu vrei sa ne citesti tu despre limba basarabeana,istoria basarabeana:)))))),ка сэ ну не окупэм ной ку простий...desteaptane romine:))))))...хороший прикол,ту адика ыншершь сы фолосэшть фапту кэ модовений сокот лимба молдовинеаскэ диферитэ де лимба ромынэ,еу сынт ферм конвинс де фапту иста,май мулт кяр аму лимба молдовинеаскэ пуцын шини-о воргешти(ну ынкуркац еу фолосэск ворба популарэ:))) )...адикэ ту ынчерчь ачест "прочедеу техник" пентру ... :)))сынт доуэ скопурь,ту ыц дай сама кэ ыс доуэ:)))))....жюкэм ,зый!!!... -
#18 SuntBasarabean 17 September 2012 | 10:29 Confundati limba basarabeana cu cea moldoveneasca! unica exista in moldoveneasca, insa in basarabeana nu exista! Cititi dictionarul lui Stamate Basarbeanul, veti vedea cu siguranta deosebirea dintre cele doua limbi. Moldoveneasca are origini slavone, romana origini latine iar basarabeana origini germanice, de la cavalerii Teutoni (citit istoria germaniei pentru a vedea ca nu vorbesc prostii)! -
#19 sus 21 August 2012 | 0:40 ...vorghesti lucruri absurde,nui "unica" in limba moldovineasca...tii asa nut mai plasi tot sii legat di moldovinesc ,ca tucma ei in ghilimeli moldovinesc:)))))...esti numa dicit "moldovan":))))...inainti tari diimult liimba merje din inima,si nu di la Costin,sau Eminescu si mai ales romina:))))...ratasesti in denumiri abstracte cu idei abstracte:))))... -
#20 CataM 20 August 2012 | 23:43 vezi ca "unica" nu exista in limba "moldovineasca" Se zice "singura".