Ciopleni este un sat din cadrul comunei Hruşova, raionul Criuleni. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Criuleni și la 18 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1180 de oameni. Satul Ciopleni a fost menționat documentar în anul 1436.
Read moreTopic discussion |
Statistics topic |
||||||||||
---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|---|
Mai bine intrebat:Roman Moldovean sau "doar" Moldovean ?
Am observat ca se face confuzie .Ori moldovean ori roman.Daca te recunosti roman nu mai esti moldovean.GRESIT !!! Un orheian este orheian sau moldovean? Nu suna ciudat intrebarea??? TOTI Moldovenii din Romania au ramas Moldoveni si sunt mandri de aceasta si au si de ce ,ca si voi de altfel,dar se recunosc si parte din aceasta mare familie numita romani.Eu sunt roman ardelean.Mandru ca sunt ardelean.Mandru ca sunt roman.Si vorbesc romana ardeleneasca.NU LIMBA ARDELENEASCA.Asa cum voi vorbiti romana moldoveneasca.Cu drag ,CalinRomania |
|
-
#41 Gebeleizis 21 May 2011 | 0:44 #26 In mare masura ai dreptate. Daca site-ul acesta ar fi aparut prin anii 90 cu siguranta noi nu am fi avut multe din problemele cu care ne ciocnim la moment. Poate si imaginea Moldovei in lume ar fi fost alta. Parerea mea este ca acest site nu este indreptat impotriva cuiva ci este pentru promovarea Moldovei, educarea unui spirit national sanatos la moldovenii care sai faca sa se mindreasca cu numele pe care il poarta si tara in care traiesc. Am avut si avem nevoie de un nationalism constructiv al moldovenilor. Doar asa vom rezista, vom devenii stapini la noi acasa si vom crede in viitorul nostru.
-
#42 nicoara 20 May 2011 | 23:07 calator: Interesant cum tot forumul e indreptat impotriva romanilor,
Calatorule, mai priveste o data atent, forumul este indreptat nu impotriva romanilor ci IMPOTRIVA PRETENTIILOR VOASTRE ASUPRA TERITORIULUI NOSTRU
-
#43 zefox 20 May 2011 | 22:04 calator: Nu ma consider superior, era doar o constatare....
-
#44 calator 20 May 2011 | 17:37 Eu mentionam niste probleme ce le consideram de actualitate si pe care mi le impartasesc moldovenii din jurul meu, nu generalizez. In nato romania a intrat ptr stabilitate si bine a facut, a intrat la dorinta ei, iar daca sunt cateva sute de soldati nato in romania, ei sunt ptr ca romania e de acord. Eu ma refeream la o alta situatie in cazul moldovei, vezi vreo diferenta? Nu ma consider superior, era doar o constatare. Sunt constient de problemele romanilor si de cele ale moldovenilor si nu incerc sa gasesc un dusman extern pe care sa imi vars ura. E o vorba in popor "vezi paiul din ochiul altuia, dar nu vezi barna din ochiul tau" ... -
#45 zefox 20 May 2011 | 16:38 calator: multe probleme create de oameni ca tineTrecem la personalitati? Si mai vorbesti de ura?
calator:cum unele minoritati sfideaza populatia moldovei, nevorbindu-i limba de stat si mai mult considerandu-se superioareNu e corect sa generalizezi, depinde de personalitate. Daca nu cunosc limba de stat, sa i se taie capul? Ei pot sa o invete oricind ei vor, nu putem sa-i o bagam pe git, daca nu vor, e problema lor, eu consider ca ei pierd mai mult decit cistiga.
calator:- cum alt stat a cotropit moldova, avand si acum armata pe teritoriul eiCineva a intrat in NATO, daca nu ma gresec. Da sigur, stiu, e ca sa se apere de 'Imperiul Rus'...
calator:- cum lenta e mai importanta decat tricolorul si nelipsita in tot orasulE ceva de ce noi putem sa ne mindrim, spre deosebire de romani.
calator:Imi pare ca o frustrare cauzata de lipsa de identitate, de saracie, de inculturaA propos de cele spuse de tine despre unele minoritati care se considera mai superioare...
-
#46 MihaiP 20 May 2011 | 16:24 #20
Zefox, romanii prin definitie includ toti moldovenii de la vest de Prut, precum si o parte din moldovenii de la est de Prut (evident, cei care se considera romani). -
#47 calator 20 May 2011 | 16:08 Read more -
#48 zefox 20 May 2011 | 15:39 #18
La sigur - NU :) Sigur ca depinde si de personalitate, insa mai degraba nu.
CalinRomania:Sa inteleg ca pentru tine,ardelenii ,muntenii,oltenii,etc sunt simpli vecini-asemeni ucrainienilor?De ce sa nu fie? Si chiar am trait linga ucraineni atit de mult timp, de ce romanii ar trebui sa fie mai aproape noua decit ucrainenii? :)
Austria si Germania. Putine diferente culturale, aceeasi limba, si oricum doua state diferite. Nimeni dintre ei nu urla in gura mare despre unire. Unii sunt germani, altii sunt austrieci.
Nu inteleg de ce anume Romania si Moldova ar trebui sa se considere drept un intreg? Ce, in afara de interese politice poate sa fie aici la mijloc?
-
#49 CalinRomania 19 May 2011 | 23:23 Draga nicoara, ........"vecini, sper si prieteni :)))"........................................nu pot decat sa rad.........mda! :))))))))) Sa inteleg ca pentru tine,ardelenii ,muntenii,oltenii,etc sunt simpli vecini-asemeni ucrainienilor?
-
#50 CalinRomania 19 May 2011 | 23:19 Draga zefox, mi-a strafulgerat prin cap o idee.Dar oare un cetatean roman care merge sa lucuiasca in Republica Moldova s-ar simti ca acasa de la bun inceput ???
-
#51 CalinRomania 19 May 2011 | 23:12 Draga MihaiP, si eu ii admir si imi face placere sa am de a face cu moldoveni.Au intr-adevar simtul umorului dezvoltat dar sunt si tare-tare incapatanati in anumite convingeri......gresite sau nu......sunt ale lor....si nu i le poate lua nimeni !!! :)))) Sunt absolut de acord cu faptul ca noi romanii din Ardeal sau Muntenia am fi mult mai saraci (nu economic vorbind neaparat) fara romanii din Moldova.Si sunt convins ca ,pe masura trecerilor anilor adevarul va iesi tot mai mult la iveala pentru marea masa a cetatenilor Republicii Moldova.
-
#52 MihaiP 19 May 2011 | 20:30 #13
Calin, cred ca exista diferente in gandire, dar si in atitudine.Mi se pare ca moldovenii din fosta Uniune Sovietica gandesc mai simplu, dar mai deschis. Noi avem tendinta sa complicam prea mult lucrurile. Construim rationamente complicate, privim lucrurile in detaliu, dar ratam moduri mult mai simple si mai ingenioase de a vedea aceleasi lucruri. Cred ca asta este o influenta (buna) a culturii ruse.Totusi, trebuie spus ca aceasta gandire deschisa nu e si autocritica. Daca au niste convingeri, nu renunta la ele indiferent cat de valide sunt argumentele pe care le dai - vezi discutiile despre istorie. Cum zicea cineva, "le pui dovezile pe masa si zic ca nu ai dreptate". Asta o vad tot ca o influenta ruseasca.Legat de atitudine, mi se pare ca in afara de jovialitatea si umorul care ii caracterizeaza si pe moldovenii din Romania, au si o anumita inocenta. Ce mai, sunt simpatici :) -
#53 nicoara 19 May 2011 | 20:06 CalinRomania: Si noi ceilalti ce suntem...........?
Vecini, sper si prieteni :)))
-
#54 CalinRomania 19 May 2011 | 19:59 Draga nicoara ,"pentru noi ei sunt frati." Si noi ceilalti ce suntem...........?
-
#55 CalinRomania 19 May 2011 | 19:56 Draga MihaiP sunt tare tare curios sa aflu care matul lor sunt aceste diferente culturale. NU le neg-sa fie clar.Este sigur ca 200 de ani in mare parte de dominatie rusa si-a spus cuvantul .Dar sunt tare-tare curios sa vad diferentele dintre un moldovean din Romania si unul de dincolo de Prut.Desigur cunoasterea foarte bine a limbii ruse.Nu ma indoiesc.Dar altele??? Poate ritul pe stil vechi.Da .Alta diferenta?
-
#56 nicoara 19 May 2011 | 19:55 CalinRomania: CalinRomania Am observat ca se face confuzie .Ori moldovean ori roman.Daca te recunosti roman nu mai esti moldovean.GRESIT !!!
Nu este gresit si nu este confuzie. Sunt speculatii obisnuite a romanilor dupa schema:vorbesti romana=esti roman=acest teritoriu este romanesc=MD este provincie romaneasca. Multi germani, engleji, greci,etc. auzind cuvintul roman se vor gindi la etnie?Sau poate lor tot atunci le vine in cap ca in fata lor sta un cetatean al RO?Asa ca linistitiva, noi si mai departe ne v-om numi moldoveni, cu sau fara voia voastra. Iar la moldovenii din dreapta Prutului noi nu avem nici o pretentie si nu putem sa le dictam cum ei sa se numeasca, pentru noi ei sunt frati.
-
#57 CalinRomania 19 May 2011 | 19:52 Romania este casa celor care vorbim aceeasi limba,care ii avem ca stramosi indepartati pe dacii lui Burebista si Decebal,este casa celor care il considera pe Stefan cel Mare si Sfant ca cel mai mare erou national al lor.Este casa celor care iarna merg la colindat,cu Ursul,cu Capra,cu Sorcova,cu Steaua,cu Plugusorul.Este casa cepor care de Pasti merg la miezul noptii si canta "Hristos a inviat!" ,care ajung acasa dupa slujba si sparg oualele frumos vopsite sau chiar incondeiate."Hristos a inviat !"-"Adevarat a inviat !" li se raspunde peste tot. Este casa celor care ,daca in vreun colt din ea se intampla ceva -toti se emotioneaza si sunt gata sa ajute.Este casa celor care plecati in strainatate-si intalnindu-se-de unde esti -"Din Timisoara!"-"Dar tu?"-"Din Vaslui!" -"Apoi hai frate sa mergem impreuna la ....." !
Te regasesti oare in toate acestea ???
-
#58 MihaiP 19 May 2011 | 19:45 #6
zefox:Consideri ca un Moldovean care a imigrat in Romania se va simti ca la el acasa de la bun inceput?Eu il contrazic pe Calin. Din discutiile cu moldoveni din RM, iti pot spune: cei mai multi nu se simt ca la ei acasa. In ultimii 200 de ani au aparut diferente culturale chiar si intre malurile Prutului. Nu mai zic de cei care vin direct la Bucuresti.Dar problema nu se pune asa. Daca poporul roman prin definitie include moldovenii, atunci Romania si R. Moldova sunt doua state romanesti, iar cultura romaneasca e reprezentata in egala masura de Romania si R.Moldova. -
#59 CalinRomania 19 May 2011 | 19:39
Draga zefox,"consideri ca un Moldovean care a imigrat in Romania se va simti ca la el acasa de la bun inceput? "......................................................................................
Daca ai pune aceasta intrebare undeva in Romania,vreunui roman el iti va raspunde razand in hohote : Sigur ca DA !!!........................."
Te intrebi oare de ce??? Pai cum sa pui o asemenea intrebare cand MAJORITATEA MOLDOVENILOR SUNT IN ROMANIA !!! Si nu imigrati ....ci ACASA LA EI !!! :)))) ROMANIA ESTE ACASA LA MOLDOVENI,LA ARDELENI;LA MUNTENI;LA OLTENI;etc.
-
#60 CalinRomania 19 May 2011 | 19:35 Read more