Cruceniuc Petrea

Cruceniuc Petrea – scriitor, publicist, scenarist.

Născut la 29 iunie 1917 în comuna Ploti, raionul Rîbniţa, Moldova. A absolvit Şcoala Pedagogică din or. Balta (RASSM) în anul 1934, după absolvire lucrează o perioadă de timp în calitate de învăţător, apoi este student la Şcoala Politică Militară de la Moscova. Debutează în literatură cu poezii în anul 1936, iar prima carte de versuri „În razele vieţii” iese de sub tipar în anul 1939. A participat apoi la războiul sovieto-finlandez şi la Cel de al Doilea Război Mondial. Lucrează în calitate de secretar responsabil la Uniunea Scriitorilor din RSSM, concomitent este redactor-şef al revistei „Octombrie” (1949-1953). În anul 1958 absolveşte Institutul de Literatură „M. Gorki” de la Moscova. Pe parcursul anilor 1957-1964 este redactor-şef al săptămînalului „Cultura”. Începînd cu anul 1968 este secretar responsabil al Comitetului Moldovei pentru apărarea păcii.

A editat mai mult de 50 de cărţi. A colaborat şi cu studioul „Moldova-film”.

În anul 1982 i-a fost conferit titlul de Scriitor al Poporului din Republica Moldova. A fost decorat cu Ordinul Revoluţia din Octombrie, două ordine Drapelul Roşu de Muncă, ordinul Prietenia popoarelor, două ordine Războiul pentru Apărarea Patriei şi două ordine Steaua Roşie.

A decedat la 4 ianuarie 1988 la Chișinău.

Filmografia:
„Pămînt rennoit”, 1974 „Moldova-film” – documentar – coautor de scenariu, în colaborare cu A. Codru.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1794
Populația:
332 locuitori

Bocancea-Schit este un sat din cadrul comunei Dumbrăviţa, raionul Sîngerei. Satul are o suprafaţă de circa 0.80 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 6.06 km. Localitatea este situată la distanța de 36 km de oraşul Sîngerei şi la 103 km nord de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 332 de oameni. Satul Bocancea-Schit e atestat documentar în anul 1794.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.