Familia artiştilor populari din Văleni ‒ Tudor şi Lidia Bejenaru
Cam la jumătate din distanţa între Cahul şi Giurgiuleşti se află pitorescul sat moldovenesc ‒ Văleni. Satul se întinde de-a lungul şoselei şi se mărgineşte cu malul stîng al rîului Prut, din cealaltă parte este înconjurat, însă, de rîpe întretăiate cu dealuri înalte ‒ malul străvechi al Prutului.
Acest sat este faimos şi pentru faptul, că în imediata lui apropiere începe cunoscuta Rezervaţie Naturală ‒ Prutul de Jos, care include lunca inundabilă a Prutului, cel mai mare lac din Moldova ‒ Beleu, braţul Prutului, pe care localnicii îl numesc Prutul Vechi. Iar în ultimii 4 ani, acest sat a devenit şi locul de desfăşurare a tradiţionalului Festivalului Folcloric „Dulce floare de salcîm”, care se desfăşoară în luna mai.
Trebuie să vă spunem, că locuiesc aici oameni harnici şi talentaţi, care sînt ocupaţi cu îndeletnicirile lor de zi cu zi. Am decis să vă povestim despre una dintre familiile din Văleni – Bejenaru, pe care am avut ocazia să o cunoaştem.
Capul familiei, Tudor, a îndrăgit de mic muzica populară, a învăţat de unul singur să cînte la diverse instrumente, dar şi să cînte cu vocea, iar în ultimii ani a devenit chiar meşter în confecţionarea dobelor pentru ansamblurile folclorice moldoveneşti şi tarafuri. Una dintre aceste dobe este cunoscută departe de graniţele ţării noastre, căci anume cu această tobă soţia lui Tudor, Lidia, a participat împreună cu renumita trupă muzicală „Zdob şi Zdub” în anul 2005 la Eurovision şi a urcat pe locul 6 în clasament, iar, mini-spectacolul „Bunica bate doba”, în care a răsunat această dobă a fost recunoscut de către mulţi, ca fiind unul dintre cele mai memorabile şi incendiare.
Dar şi Tudor Bejenaru a fost cîştigător al unui concurs internaţional, evoluînd în componenţa ansamblului, care a acompaniat-o pe tînăra interpretă din Moldova ‒ Natalia Gordienko. Dlui a mai participat la multe alte concursuri şi festivaluri. Aşa este domnia sa, este gata să meargă oriunde, pentru a ajunge la sufletul publicului, aducîndu-l în lumea comorilor folclorului moldovenesc.
În plus, Tudor Bejenaru conduce Ansamblul Folcloric de pe lîngă Casa de Cultură din localitate, este şi conducătorul unui cerc la gimnaziul din localitate, le vorbeşte copiilor despre tradiţiile şi obiceiurile moldovenilor, despre bogăţia artei interpretative a cîntecelor populare. Tot dumnealui este şi conducătorul şi unul dintre organizatorii sus-numitului festival de la Văleni.
Iată de ce am, atunci cînd, în una din călătoriile noastre pe drumurile Moldovei ne-am aţinut calea prin aceste locuri, am hotărît să vizităm neapărat această familie minunată şi să facem cunoştinţă personal cu membrii ei. Am reuşit să o vizităm de două ori ‒ toamna şi primăvara. Iar ceea ce trebuie să vă spunem neapărat, e că chiar din primul minut după ce am făcut cunoştinţă, am rămas încîntaţi de ospitalitatea şi cordialitatea Lidiei şi a lui Tudor. Ambii sînt nişte oameni deschişi şi binevoitori. Am cunoscut-o şi pe nepoţica lor Valentina, care se pare a moştenit talentele bunicii şi ale bunicului.
Am tot vorbit de una de alta, am stat de-am ospătat din învîrtita Lidiei şi vinul de casă, am bătut şi la tobe, ba chiar am asistat la un mic concert familial improvizat, pe care-l veţi putea urmări în materialul video prezentat. Iar pentru a vă aminti despre cea mai bună prestaţie a Moldovei la Eurovision vă prezentăm şi videoclipul anului 2005.
Bineînţeles, intenţionăm să vizităm în luna mai Festivalul Folcloric de la Văleni ‒ „Dulce floare de salcîm”, care are loc într-adevăr în crîngul de salcîmi din apropierea satului şi care în acest an va aniversa şi 5 ani de la lansare. Sperăm să vă putem povesti despre acest eveniment. Iar pînă una alta, vă puteţi bucura de reportajul foto, realizat în timpul vizitei la familia Bejenaru din Văleni, raionul Cahul.
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1429
- Populația:
- 1102 locuitori
Căbăiești este un sat și comună din raionul Călăraşi. Căbăiești este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Satul Căbăiești se află la distanţa de 22 km de orașul Călăraşi și la 86 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 1 102 oameni. Localitatea este menționată documentar în anul 1429.