Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Zdob şi Zdub

Membrii grupului:

Iagupov Roman − voce, din 1994
Mihi Gîncu – chitară bas, din 1994
Sviatoslav Staruş − chitară, 1996-2004, din 2010
Andrei Cebotari − tobe, 2000-2003, din 2010
Valerii Mazîlu − trompetă, cimpoi din anul 2001
Victor Dandeş − trombon, instrumente populare, din anul 2001

Grupul a fost fondat în 1994 în Republica Moldova. În noiembrie 1994, a fost înregistrată prima versiune demo într-un studio profesional.

1995 – formaţia a participat la festivalul „Ucitesi plavati − 1”. În iulie 1996, „Zdob şi Zdub” – participă la „Ucitesi plavati − 2”.

La sfîrşitul anului 1996, grupul „Zdob si Zdub” a înregistrat albumul său de debut „Hardcore Moldovenesc” cu 12 piese. În 1997 are loc un turneu de prezentare în sprijinul albumului la Moscova, Sankt Petersburg şi Chișinău.

1997 − a participat la festivalul „Kazantip”.

1998 − o activitate intensă concertantă în oraşele Germaniei cu un program nou, muzica devenind mai etnică, şi cîntecele fiind interpretate doar în limba moldovenească.

1999 − înregistrarea albumului – „Tabăra Noastră”, cu participarea muzicienilor cu renume în Moldova: Anatol Ştefăneţ vioară, violă, Valerii Caşcaval − ţimbal şi Evghenii Didîc − trompeta.

„Zdob şi Zdub” a evoluat în mai mult de 20 de ţări europene: Danemarca, Ungaria, Serbia, Belgia, Elveţia, Germania, Franţa, Polonia, România, Olanda, Ucraina şi Rusia.

După versiunea ziarului „Komsomolskaia Pravda” (Rusia), „Zdob şi Zdub” a fost cea mai bună formaţie a anului 2001.

În 2002, în conformitate cu decretul prezidenţial, muzicienii au fost decoraţi cu medalia „Meritul Civic”.

În 2022 trupa moldovenească a stabilit o realizare importantă și a intrat în Cartea Recordurilor ”Eurovision”, fiind singura trupă din întreaga istorie a acestui concurs care a ajuns de trei ori în finala Eurovision în trei decenii diferite -  în 2005 la Kiev, în 2011 la Dusseldorf și în 2022 la Torino.

 
Discografie:
Hardcore moldovenesc” (1996)
Tabăra noastră” (1999)
„Remix-uri” (2000)
Agroromantica” (2001)
„450 de oi” (2003)
Boonika Bate Doba” (2005)
„Ethnomecanica” (2006)
„Vin alb/Vin roşu” (2010)
Basta Mafia (2012)
20 de Veri  (2015)
Bestiarium” (2019)

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1845
Populația:
2201 locuitori

Satul Nou este un sat şi comună din raionul Cimişlia. Satul Nou este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 25 km de orașul Cimișlia și la 61 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 2201 oameni. Satul Nou a fost menționat documentar în anul 1845.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.