21 ianuarie 2011, 15:10 views 41755

Gîscă umplută cu orez, gutuie, mere

Ingrediente:

•    1 gîscă de 2-2,5 kg,
•    1,5 pahar de orez,
•    1-2 mere,
•    0,5-1 gutui,
•    0,5 pahar de stafide,
•    sare,
•    piper negru măcinat,
•    3-4 linguri de ulei vegetal.

Mod de preparare:

Gîsca prelucrată se pune în apă rece sărată pentru 6-8 ore (2 linguri de sare la 1 l de apă). Scoateţi apoi gîsca, lăsaţi apa să se scurgă, frecaţi-o pe dinafară şi pe dinăuntru cu sare şi piper. Lăsaţi-o să se marineze. Curăţaţi gutuile de coajă şi seminţe, tăiaţi-le felii subţiri sau cubuleţe. Înlăturaţi şi seminţele cu cotor cu tot de la mere, tăiaţi-le felii. Spălaţi stafidele şi turnaţi peste ele apă clocotindă. Faceţi un terci fărîmicios din orez (1 la 2). Adăugaţi în terci fructele tăiate felii şi stafidele, săraţi şi amestecaţi. Umpleţi gîsca, coaseţi cu aţă albă, ungeţi gîsca cu ulei vegetal şi daţi la cuptor într-o tavă unsă, la temperatura de 160 grade pentru 2-2,5 ore în dependență de cît e de tînără pasărea, umeziţi periodic cu sucul care se elimină. Înainte de a fi servită scoateţi aţa, ornaţi gîsca cu verdeaţă şi legume.

 

Preparat culinar pregatit la restaurantul „Atlantida”
bucatar-sef Dumanscaia Valentina
or. Comrat str. Lenin,

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1485
Populația:
8644 locuitori

Băcioi este un sat şi comună din municipiul Chișinău. Din componenţa comunei fac parte localităţile Frumuşica, Băcioi, Străisteni și Brăila. Localitatea se află la distanța de 11 km de municipiul Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 8644 de oameni. Satul Băcioi a fost menționat documentar în anul 1485.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.