Diacov Dumitru

Diacov Dumitru - scenarist, publicist, om de stat şi de partid.

Născut la 10 februarie 1952 în s. Kargapolie, reg. Kurgan, Rusia în familia unor ţărani deportaţi în anul 1949 în Siberia din s. Başcalia, raionul Comrat (Găgăuzia). În anul 1956 revine împreună cu familia în satul Başcalia.

A absolvit Facultatea de Jurnalistică a Universităţii de Stat de la Minsk, Belarus în anul 1974. Pe parcursul anilor 1974-1977 a fost redactor şi redactor-şef la Televiziunea Naţională a Republicii Moldova. A colaborat în calitate de scenarist cu studioul „Moldova-film”.

În anii 1988-1989 a fost consultant al Secţiei Relații Externe a CC al PCUS. Iar pe parcursul anilor 1989-1993 a fost șef al agenției de știri ITAR-TASS la București. Apoi a urmat cariera politică, a fost ales în mod repetat în Parlamentul Republicii Moldova. Este Preşedintele de onoare a Partidului Democrat din Moldova.

Membru Uniunii Jurnaliştilor din Moldova.

Filmagrafia:
„Dacă ţi-i numele comsomolist”, 1982 ‒ documentar ‒ scenarist.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1773
Populația:
1352 locuitori

Delacău este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Din componenţa comunei fac parte localităţile Delacău și Crasnaia Gorca. Localitatea se află la distanța de 3 km de orașul Grigoriopol și la 50 km de Chișinău. Populaţia satului Delacău alcătuia 1352 de oameni în anul 2005. Satul Delacău a fost menționat documentar în anul 1773.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.