Materiale din compartiment: Galeria foto | Galeria audio | Galeria video |

Dani Vitalie

S-a născut la 12 ianuarie 1972. A absolvit liceul „Iulia Haşdeu” din capitală. Întreaga sa copilărie, anii de şcoală au fost plini de muzică, căci Vitalie era solist al Studioului Coral pentru Copii al Companiei de Stat „Telaradio-Moldova” din republică, care era acompaniat de Orchestra Simfonică a „Telaradio-Moldova”. A cunoscut din fragedă copilărie scena şi a îndrăgit tot ce era legat de ea. Corul a cîntat cu multe dintre vedetele de atunci şi de astăzi, iar viitorul cîntăreţ, compozitor, textier sorbea fiecare gest al lor, străduinu-se să ia exemplu de la ei. Aceasta s-a dovedit a fi o temelie bună pentru cariera sa artistică de mai departe, care a început de fapt în anul 1991, în momentul cînd Vitalie Dani a interpretat primul său cîntec pe versurile lui George Bacovia „Adio, pică frunza”, semnînd el însuşi coloana sonoră.

Călăuze în lumea muzicii au devenit pentru Vitalie Dani – Olga Ciolacu, care l-a ajutat la etapa iniţială. Mai tîrziu lucrînd în teatrul dumneaei, începe treptat urcuşul său pe estrada naţională. O altă călăuză fidelă rămîne maestrul estradei moldoveneşti Ion Suruceanu, care i-a devenit dascăl de suflet pe scenă.

În anul 1998 lansează prima casetă audio cu denumirea „Orheianca”.

Iar în anul 2000 întemeiază formaţia „Savana”.

Primul său CD „Titanica Iubire” apare în anul 2001.

A activat în cadrul Teatrului de Varietăţi „Olga Ciolacu”, susţinînd concerte în ţară şi peste hotare.

A compus numeroase piese pentru copii. A alcătuit, în special, muzică pe versuri semnate de: George Bacovia, Olga Ciolacu, Ştefan Iosif, Nicolae Dabija, Viorica Nagacevschi, Pavel Bechet, Dumitru Matcovschi, Cătălina Doru, Galina Furdui, Valentin Barda, Liliana Rusu ş.a.

În 2004 a lansat cel al treilea CD cu denumirea „Dulcea mea”.

A realizat duete de excepţie cu multe dintre interpretele cunoscute ale timpului său: Olga Ciolacu, Anastasia Lazariuc, Ana Puică, Mirabela Dauer, Nelly Ciobanu, Natalia Gordienco ş.a.

În anul 2008 s-a învrednicit de tilul onorific „Artist al Poporului” Republicii Moldova.

În anul 2009 lansează albumul „Cînd eşti lîngă mine”.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1757
Populația:
3271 locuitori

Filipeni este un sat şi comună din raionul Leova. Filipeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Leova și la 92 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 3271 de oameni. Satul Filipeni a fost menționat documentar în anul 1757.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.