Materiale din compartiment: Galeria foto |

Ansamblul vocal folcloric "Ivanceanca"

Ansamblul vocal folcloric Ivanceanca a fost creat în martie 1994 cu scopul păstrării tradițiilor, riturilor și obiceiurilor populare ale satului Ivancea, ocupînd un loc solid în viața culturală a satului, regiunii și republicii.

Pentru o măiestrie profesională înaltă și o mare activitate concertistică în 2006 colectivul s-a bucurat de titlul de „ansamblu exemplar", reconfirmat de colectiv în 2009, 2012 și 2016. Acest ansamblu este o echipă formată din tovarăși de idei și entuziaști care sînt cu adevărat îndrăgostiți de cîntec. Nu economisesc niciun efort și nici timp pentru ceea ce iubesc. Și acest lucru ajută la îmbunătățirea calității interpretării cîntecelor.

Începînd cu ziua fondării ansamblul s-a angajat serios în studiul și promovarea culturii strămoșilor. A colectat buche cu buche, a restaurat și a readus la viață diverse melodii. Ansamblul vocal interpretează cîntece vechi (transmise de la părinți) și melodii moderne ucrainene, moldovenești și piese ale altor națiuni. Echipa este formată din 10 persoane în vîrsta de la 23 la 65 de ani.

Pe parcursul activității sale artistice ansamblul a reînviat și a interpretat pe scenă peste 300 de cîntece și colinde ucrainene, moldovenești și alte melodii, ritualuri muzicale (Rusalii, petrecerea la armată, ritual de nuntă).

Repertoriul reflectă diversitatea formelor culturii tradiționale ucrainene și moldovenești. Repertoriul ansamblului este completat la întîlnirile cu bătrânii satului, purtători ai culturii moldovenești și ucrainene. Datorită ei, repertoriul ansamblului a fost completat cu noi rituri, obiceiuri și cîntece.

Entuziasmul și perseverența membrilor ansamblului, dorința de a oferi oamenilor bucuria și frumusețea cântecului ucrainean au făcut ca colectivul artistic să fie un participant dorit la toate festivalurile raionale, republicane și internaționale. Pentru un nivel performant al interpretărilor ansamblul a fost numit cîștigător al numeroaselor concursuri și festivaluri, învrednicindu-se de următoarele distincții:

Diplomă pentru participarea la Festivalul „Drag mi-i cintecul si neamul" complexul Etno - cultural Vatra; Concursul raional coral - vocal „Freamăt de codru"; Festivalul etniilor „Sub același cer"; Concurs rațional al obiceiurilor de iarnă „Să trăiți, să înfloriți"; la Festivalul Zonal „E vremea colindelor ..." și multe altele.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1775
Populația:
2140 locuitori

Cărbuna este un sat şi comună din raionul Ialoveni. Cărbuna este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 27 km de orașul Ialoveni și la 40 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2140 de oameni. Satul Cărbuna a fost menționat documentar în anul 1775.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.