Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
15 iunie 2021, 11:00 views 2583
În locul fostei cafenele
15 iunie 2021, 11:00 views 2583

În locul fostei cafenele "Guguță" nu va putea fi construită o clădire mai înaltă de două etaje. Declarație

Autoritățile orașului nu vor permite construirea unei clădiri mai mari de două etaje în locul legendarei cafenele "Guguță" din Parcul Ștefan Cel Mare din capitală.

Această opinie a fost exprimată pentru Noi.md de președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal, Vasile Chirtoca.

După cum se știe, de mai mulți ani în jurul terenului și a clădirii, în care altădată era amplasată legendara cafenea ”Guguță”, în instanțele de judecată de nivel diferit au loc bătălii aprige. Teritoriul dat se află într-un loc istoric al Chișinăului, în imediata apropiere de parlament și la un pas distanță de toate facilitățile-cheie din centrul orașului.

Ultima decizie judecătorească permite construirea unui complex multifuncțional în grădina publică ”Ștefan Cel Mare”, temelia căreia a fost pusă în prima jumătate a secolului XIX și care are statut de monument istoric. Însă cetățenii, dar și autoritățile capitalei se pronunță împotrivă.

”Proprietarii clădirii oricum nu vor obține autorizațiile necesare pentru a construi o clădire mai înaltă de 2 etaje. Împotriva unei asemenea construcții se pronunță conducerea Chișinăului, orice arhitect mai mult sau mai puțin competent, oamenii de cultură, societatea civilă din oraș, și acești proprietari nu au nici cea mai mică posibilitate să obțină decizia necesară a Consiliului municipal. Eu recomand proprietarilor clădirii să înceapă negocierile cu conducerea primăriei, să pregătească actele urbanistice necesare pentru a reconstrui obiectul existent sau pentru a construi pe acest loc o clădire nouă de cel mult două etaje, în așa fel ca predestinația ei să corespundă legislației privind spațiile verzi, să se insereze perfect în parc și să fie acceptabilă pentru conducerea și pentru locuitorii capitalei”, a declarat Vasile Chirtoca.


 

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1897
Populația:
83 locuitori

Sergheuca este un sat din cadrul comunei Pervomaiscoe, raionul Drochia. Localitatea se află la distanța de 8 km de orașul Drochia și la 188 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 83 de oameni. Satul Sergheuca a fost menționat documentar în anul 1897.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.