Mergi spre compartimentul: Localitaţile Moldovei și diasporei
11 mai 2021, 17:00 views 3210
Vasile Chirtoca:
11 mai 2021, 17:00 views 3210

Vasile Chirtoca: "În zonele verzi nu trebuie construite case"

În zonele verzi, de parc din capitala Moldovei nu pot fi construite case, așa cum se dorește în cazul proiectului de construcție a unui complex rezidențial mare în apropierea parcului "La Izvor" de pe strada Mesager, 1/1.

O astfel de opinie a exprimat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirtoca, în cadrul unei conferințe de presă, unde a prezentat informații actuale cu privire la multe probleme de interes public, transmite Noi.md.

 El a menționat că nu a sprijinit niciodată astfel de antreprenori. Mai mult decît atît, în Consiliu Municipal precedent, la inițiativa sa au fost oprite o serie de astfel de construcții, iar acum în aceste locuri în loc de șanțuri se află spații verzi.

 Vasile Chirtoca a recunoscut istoria acestui teren de pe strada Mesager o cunoaște bine, pentru că a fost cîndva alocat pentru dezvoltarea fabricii Viorica, care a fost construită după proiectul întreprinderii similare Christian Dior.

”Proiectanții noștri au fost în Franța. Una dintre cerințe era construirea într-o zonă verde, deoarece acest lucru sublinia starea ecologică a fabricii. Și această cerință persistă. Acolo era prevăzută amenajarea locului, erau prevăzute alei, havuzuri și păstrarea întregii zone verzi. Apoi, în anii '90, au început fenomene ciudate – a apărut de undeva un gard, a fost luată o parte a teritoriului fabricii, apoi cuiva i-au fost alocate 40 de ari de pămînt, apoi au fost privatizate cumva 2 hectare, apoi acest teren a fost revîndut de mai multe ori. Și l-au vîndut unei companii, care a decis că poate construi ceva acolo. Această intenție nu a ajuns încă la Comisie”, a menționat președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău.

”Am scris o scrisoare primarului cu cererea de anulare a audierilor publice privind planul de dezvoltare urbană pentru a schimba planul zonal al teritoriului din apropierea parcului "La Izvor", unde compania-dezvoltator intenționează să construiască un complex rezidențial multietajat. Noi am justificat totul din punct de vedere juridic. Audierile, dacă vor avea loc, vor fi ilegale, deoarece este ilegală decizia în sine a Consiliului de urbanism”, a spus Vasile Chirtoca.

El a subliniat că nu poate să nu-l îngrijoreze și soarta lacurilor situate acolo.

”Căci acestea sînt dintre puținele lacuri naturale din țara noastră. Deci, trebuie să le păstrăm, trebuie să facem totul pentru a ne asigura că nimic nu se construiește lîngă ele. Trebuie să le păstrăm, împreună cu parcul. Cea mai mare parte a acumulărilor acestor lacuri au legătură cu parcurile. Au legătură cu faptul că acolo există plantații, că acolo se păstrează umiditatea, această umiditate formează rîulețe subterane, cursuri care alimentează acest lac și este absolut interzis de intrat acolo cu astfel de construcții.

Acesta este punctul meu de vedere și dacă acest proiect va ajunge la Comisie, nu sînt sigur că va primi un răspuns pozitiv”, a menționat în concluzie președintele Comisiei pentru Construcții, Arhitectură și Relații Funciare a Consiliului Municipal Chișinău, Vasile Chirtoca.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

construcție , Vasilii Chirtoca , parc

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1813
Populația:
775 locuitori

Slobozia-Vărăncău este un sat din cadrul comunei Vărăncău, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 26 km de orașul Soroca și la 147 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 775 de oameni. Satul Slobozia-Vărăncău a fost menționat documentar în anul 1813.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.