|
Palanca – un sat moldovenesc care păstrează tradițiile (Foto)
Satul Palanca din raionul Călărași, întemeiat la începutul secolului al XIX-lea, are o frumoasă istorie și este astăzi una ditre atracţiile turistice graţie Muzeului „Casa Părintească” care a fost inaugurat în 2000, ca muzeu de artizanat particular. Patrimoniul muzeului îl reprezintă casa - muzeu cu 4 camere, echipament, curtea de agrement. Muzeul oferă o serie de servicii turiștilor printre care un ghid însoţitor pentru grupurile organizate, instruire în atelierul de artizanat, posibilităţi pentru seminare, vizionarea şi participarea la spectacolele folclorice, servirea bucatelor tradiţionale, plimbări de agrement cu trăsura pe întreg traseul de vizitare al muzeului.
În ianuarie turiștii pot participa la Festivalul sărbătorilor de iarnă - Colindul şi Malanca. La 7 iulie, de Sînziene, la Palanca au loc reprezentaţii ale teatrului popular, schimbul cununilor. La 2 august de sărbătoarea Sf.Ilie se desfășoară Festivalul Vărzarelor. Anual, în a treia duminică a lunii septembrie, are loc Festivalul Etniilor.
Una dintre cele mai interesante tradiţii populare este sărbătoarea tradiţională Sînziene sau Drăgaica. Initial, obiceiul avea un rol ritual și marca încheierea ciclului obiceiurilor de primăvară legate de date calendaristice fixe și încheia o importantă perioadă a muncilor agricole, a aratului, semănatului și perioadei de pregătire a recoltei. Acest eveniment se înscrie în activităţile turismului rural - una dintre formele prioritare ale turismului în ţara noastră.
Una dintre puţinele biserici de lemn de pe teritoriul Republicii Moldova se află la Palanca. Biserica de lemn „Acoperămîntul Maicii Domnului” a fost construită din lemn de zadă în Ucraina la sfîrşitul secolului al XVIII-lea, după care a fost reamplasată în anul 1825 în cimitirul din satul Palanca. Aici a funcţionat pînă în anul 1944.
De la închidere şi pînă în prezent aici nu s-a oficiat nici un serviciu divin, fapt care a condus la degradarea bisericii. Astăzi biserica din lemn de la Palanca reprezintă o atracţie turistică, care însă nu este valorificată pe deplin.
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Au fost făcut publice detaliile operațiunii de evacuare a cetățenilor moldoveni din Liban
- Anunț important al Ambasadei Republicii Moldova în Israel
- Update: Cîți moldoveni au cerut să fie evacuați din Liban
- Conștiința: Aspectul Cultural și Înțelegerea Științifică
- 595 de grame de aur pur: cum a găsit un australian
- Trump a declarat dispariția a 325.000 de copii migranți: noi detalii despre situația îngrijorătoare…
- Buncărele elitelor din Noua Zeelandă: Cum se pregătesc miliardarii pentru apocalipsă
- Luxul este abilitatea de a merge către propriile obiective
- Un decoct vindecător din ace de pin va reduce tensiunea arterială pentru mulți ani
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1964
- Populația:
- 793 locuitori
Zorile este un sat şi comună din raionul Orhei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Zorile, Inculeţ și Ocniţa-Ţărani. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Orhei și la 55 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 793 de oameni. Satul Zorile a fost întemeiat în anul 1964.
Comentarii
(1)