22 martie 2023, 22:09 views 14484

Iagorlîc, UTA din stinga Nistrului

Statut:
Sat
Prima atestare:
1574
Populația:
8 locuitori

Iagorlîc este un sat din cadrul comunei Goian din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Localitatea se află la distanța de 14 km de orașul Dubăsari și la 58 km de Chișinău. Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574.

[în sus]Populația

Populaţia satului Iagorlîc alcătuia 8 oameni în anul 2011.

[în sus]Istoria localitații

Satul Iagorlîc a fost menționat documentar în anul 1574, cînd Ion Vodă cel Viteaz dăruia logofătului Ion Golîe și pîrcălabului Ieremia „ocină pe Nistru cu mori în gura Iagorlîcului”. În 1588 Petru Șchiopu întărea împărțirea acestor moșii între văduvele boierilor.  Denumirea așezării a fost împrumutată de la rîul Iagorlîc.

La începutul secolului XIX  (1802) la Iagorlîc au fost fixate doar 34 de gospodării cu 115 locuitori.  Peste cîțiva ani numărul gospodăriilor ajunge la 55. Aici se aflau niște cazărmi de piatră părăsite, dughene, 2 mori. Odată la două săptămîni aveau loc iarmaroace, la care veneau negustori din Rașcov, Dubăsari, gubernia Novorosia. Țăranii comercializau cereale și vite, negustorii făceau comerț cu produse industriale.

În prezent localitatea se află pe cale de dispariție.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.
Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1817
Populația:
1137 locuitori

Cotiujenii Mici este un sat şi comună din raionul Sîngerei. Din componenţa comunei fac parte localităţile Cotiujenii Mici, Alexeuca și Gura-Oituz. Localitatea se află la distanța de 23 km de orașul Sîngerei și la 117 km de Chișinău. La recensământul din anul 2004, populaţia satului constituia 1137 de oameni. Satul Cotiujenii Mici este menționat documentar în anul 1817.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.