27 octombrie 2022, 15:00 Sănătate views 1476
ANSP avertizează: Apa din fîntîni nu este bună de băut
27 octombrie 2022, 15:00 Sănătate views 1476

ANSP avertizează: Apa din fîntîni nu este bună de băut

Apa din fîntînile din Republica Moldova nu este bună de băut, afirmă experții de la Agenția Națională pentru Sănătate Publică. Potrivit monitorizării calității apei, efectuată în 2021, apa nu corespunde normelor sanitare în proporție de 97%.

Cea mai gravă situație se atestă în raioanele Anenii NoiDrochiaTelenești și Ungheni. Principalele cauze de poluare este lipsa unor sisteme eficiente de îndepărtare a deșeurilor și nerespectarea măsurilor elementare de protecție, transmite Jurnaltv.md.

Lilian Carp, medic igienist, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "Principalii poluanți care au fost depistați în apa din fîntîni sînt: conținutul sporit de nitrați, fluorul, borul, fierul pe alocuri și parametrii microbiologici, adică Escherichia Coli și enterococii intestinali. Cauza înrăutățirii apei din fîntîni sînt în principal insalubritatea în localități, nerespectarea principiilor de efectuare a curățeniei în jurul sursei de apă. Amplasarea obiectelor poluante în jurul surselor de apă, ca de exemplu haznalele, wc-urile, depozitele, grajdurile."

Medicii susțin că impuritățile, metalele grele, cît și nitrații pot dezvolta diferite afecțiuni grave.

Cătălina Croitoru, conferențiar universitar al Universității de Stat de Medicină și Farmacie: "În apă ei sînt nitrați, nimerind în organismul uman, metabolizîndu-se se transformă în nitriți, care sînt toxici și dăunători organismului uman. Acești nitriți, combinîndu-se cu hemoglobina, o blochează într-un fel, nemaiputînd să se conecteze cu oxigenul ca să-l transporte către organe și țesuturi. Avem un pericol destul de mare."

Surplusul de calciu și magneziu în apă duce la alte boli:

Cătălina Croitoru, conferențiar universitar al Universității de Stat de Medicină și Farmacie: "Apa dură, apa care conține o cantitate sporită de calciu, magneziu duce la dereglări ale tractului gastrointestinal și chiar în cazuri mai severe poate ajunge și la litiază urinară, litiază biliară cu formare de calculi în vezica urinară, rinichi, în căile biliare."

Potrivit specialiștilor, principalele cauze de poluare a apei din fîntîni este lipsa unor sisteme eficiente de îndepărtare a deșeurilor.

Lilian Carp, medic igienist, Agenția Națională pentru Sănătate Publică: "Să nu se mai construiască atîtea fîntîni, ci să mizăm pe construcția cu ajutorul investițiilor, al fondurilor pentru construcția apeductelor în special în localitățile rurale. Localitățile urbane sînt aprovizionate cît de cît cu apă de calitate."

Specialiștii ANSP recomandă oamenilor să opteze pentru apa livrată în mod centralizat, prin intermediul apeductelor, întrucît aceasta este mai sigură. Totuși, datele ANSP arată o ușoară înrăutățire a calității apei din apeductele rurale. A crescut numărul probelor neconforme la parametrii chimici.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

apa , fîntînă , ANSP

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
550 locuitori

Parcani este un sat din cadrul comunei Răciula, raionul Călăraşi. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 550 de oameni. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.