21 iunie 2024, 16:32 views 21285

Parcani, raionul Călăraşi

Statut:
Sat
Prima atestare:
1867
Populația:
550 locuitori

Parcani este un sat din cadrul comunei Răciula, raionul Călăraşi. Satul are o suprafaţă de circa 0.17 kilometri pătraţi, cu un perimetru de 2.53 km. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Călărași și la 60 km de Chișinău. Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867.

[în sus]Populația

Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 550 de oameni, dintre care 50.18% - bărbaţi și 49.82% - femei. Structura etnică a populaţiei: 98.55% - moldoveni, 1.45% - ucraineni.

[în sus]Istoria localitații

Satul Parcani a fost menționat documentar în anul 1867. Există două versiuni privind întemeierea satului Parcani. Potrivit primei, primii locuitori ai satului Parcani au fost romii lingurari (confecționau linguri din lemn) din satul Bursuc, raionul Nisporeni. Iniţial, ei s-au stabilit cu traiul într-o poiană înconjurată de păduri, ce aparţinea satului Pituşca. Locul acesta le-a plăcut deoarece aveau în preajmă materie primă pentru confecţionarea diferitor obiecte din lemn (linguri, fuse, coveţi etc.), pe care le vindeau la iarmarocul din Călăraşi. Însă sătenii din Pitușca erau nemulțumiți de faptul că le-au fost încălcate hotarele și se străduiau să-i alunge pe oaspeții nepoftiți. Boierul Buzdugan din Păuleşti a fost cel care le-a permis lingurarilor să se așeze pe pămînturile lui cu condiția că le vor prelucra. La începutul celui de-al doilea război mondial s-a zvonit că toți romii vor fi deportaţi la Bug. De frică, romii s-au ascuns în pădure şi au stat vre-o trei luni acolo. Toamna, nu avea cine să strîngă roada de pe cîmp. Atunci, un sătean din Nişcani, l-a sfătuit pe Grigore Parapir să-şi schimbe numele. Acesta şi-a schimbat numele ţigănesc „Parapir" în unul moldovenesc – „Porcari". Împreună cu acesta și-au schimbat numele și alți conaționali ai săi, declarîndu-se toți moldoveni. De la numele Porcari, care a devenit cel mai numeros în sat s-a tras și denumirea satului – Parcani.

Conform celei de-a doua versiuni denumirea satului Parcani vine de la numele unui boier Porcan, care avea moşii de la Păuleşti pînă la Budăi (Teleneşti). El le-a permis primilor locuitori, care erau romi lingurari, să se aşeze cu traiul, însă ei trebuiau să lucreze pămîntul. Treptat, romii lingurari s-au lăsat de meseria lor tradiţională şi au început să prelucreze pămîntul. Mulţi dintre ei şi-au făcut gospodării proprii, au cumpărat o parte din pămînt de la boier.

Comentarii

 (0)
Aici puteţi lăsa comentariul/opinia proprie cu privire la noutatea prezentată pe pagină.
Atenţie! Doar utilizatorii înregistraţi pot comenta, autentificaţi-vă, vă rugăm.

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1912
Populația:
187 locuitori

Ciuluc este un sat din cadrul comunei Egorovca, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 13 km de orașul Fălești și la 120 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 187 de oameni. Satul Ciuluc a fost menționat documentar în anul 1912.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.