22 august 2020, 16:30 Sănătate views 18432
22 august 2020, 16:30 Sănătate views 18432

Băuturile energizante distrug smalţul dinţilor


Foto: vitaportal.ru 

Băuturile energizante, de mare succes în rîndul tinerilor, atacă grav smalţul dinţilor. Nu este prima dată că se lansează o astfel de avertizare, efectele negative ale băuturilor energizante asupra sănătăţii buco-dentare fiind identificate de cîţiva ani, scrie passionsante.be.

O experienţă edificatoare arată cît este de mare riscul. Cercetători americani, care publică rezultatele studiului în revista „General Dentistry”, au aşezat timp de 15 minute eşantioane de smalţ dentar uman în eprubete cu băuturi energizante din comerţ şi apoi, timp de două ore, în salivă artificială. Operaţiunea s-a repetat de patru ori pe zi, timp de o săptămînă.

S-a constatat atacarea severă a smalţului, cu risc crescut de carii. Zahărul din aceste băuturi nu a fost luat în considerare în procesul analizat: vinovat este nivelul acidităţii.

Cercetătorii recomandă reducerea sau chiar eliminarea din alimentaţie a acestor băuturi. În cazul în care se beau totuşi băuturi energizante, consumatorii trebuie să aştepte cel puţin o oră înainte să se spele pe dinţi, pentru ca periajul să nu accentueze acţiunea corozivă a acidului. Se mai recomandă clătirea gurii cu apă după consumul de băuturi energizante ca mijloc potrivit pentru restabilirea unui nivel acceptabil al acidităţii.

Cuvinte cheie:

bauturi , sanatate , corp , alimentatie

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1429
Populația:
2601 locuitori

Recea este un sat şi comună din raionul Rîşcani. Din componenţa comunei fac parte localităţile Sverdiac, Slobozia-Recea și Recea. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Rîșcani și la 165 km de Chișinău. La recensămîntul din anul 2004, populaţia satului constituia 2601 oameni. Satul Recea a fost menționat documentar în anul 1429.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.