10 septembrie 2024, 17:15 Personalități views 488
Omagiu pentru Antioh Cantemir: contribuția sa la cultura universală recunoscută după 315 ani
10 septembrie 2024, 17:15 Personalități views 488

Omagiu pentru Antioh Cantemir: contribuția sa la cultura universală recunoscută după 315 ani

Fostul ministru al Educației, Corneliu Popovici, a adus un omagiu importantului scriitor, diplomat și iluminist moldovean, Antioh Cantemir, cu ocazia aniversării a 315 ani de la nașterea acestuia.

Într-o postare pe rețelele sociale, Popovici a evidențiat contribuția lui Cantemir la cultura universală și rolul său ca pionier al clasicismului în literatura rusă.

Popovici a subliniat importanța păstrării lucrurilor valoroase și a eliminării obstacolelor, citându-l pe Cantemir: „De ai făcut un lucru și vrei ca să-l păstrezi pentru viitorie, apoi să depărtezi tot răul de-nainte-i și orice-mpiedicare."

Acesta a încheiat mesajul prin a îndemna publicul să-l omagieze pe Antioh Cantemir, descriindu-l drept „un geniu al Luminii, un om care a trăit și a creat pentru eternitate."

Antioh Cantemir (1670-1726), fiul domnitorului Constantin Cantemir și fratele marelui cărturar, Dimitrie Cantemir (1673-1723). Antioh, s-a impus prin activitatea sa politică şi diplomatică, la început ca reprezentant al tatălui său la curtea otomană, apoi în rang de domn al Ţării Moldovei în două rînduri (1695-1700; 1705-1707), fiind apreciat în cronicile vremii ca un bun diriguitor de ţară.   

Antioh Cantemir a jucat un anumit rol în viaţa şi activitatea lui Dimitrie Cantemir, sprijinindu-l în mai multe situaţii legate de afirmarea acestuia în plan cărturăresc, editîndu-i prima sa operă la 1698.

În anii primei domnii a fratelui său, Antioh Cantemir (1695-1700), Dimitrie îndeplineşte misiunea de capuchehaie, adică de reprezentant al domnului la Constantinopol, fapt care l-a plasat în cercurile politice şi diplomatice ale curţii otomane, iar această împrejurare i-a permis să fie informat din prima sursă despre tot ce se petrecea mai important în materie de relaţii internaţionale şi politică în imperiu și în ţările europene. Antioh Cantemir și-a ajutat fratele să se căsătorească cu Casandra, fiica domnului muntean Şerban Cantacuzino, iar mai tîrziu cei doi fraţi s-au sprijinit reciproc în mediul intrigilor ţesute împotriva lor la Constantinopol.

Antioh, a lăsat mai mulţi urmaşi dintre care fiii (Constantin şi Dimitrie), nepoţii şi strănepoţii săi au făcut o remarcabilă carieră militară în armata rusă.

 

Cuvinte cheie:

Antioh Cantemir , domnitori

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1611
Populația:
1202 locuitori

Ciorna este un sat din cadrul oraşului Rezina, raionul Rezina. Satul Ciorna este situat pe malul drept al rîului Nistru, la gura afluentului Ciorna, la o distanță de 3 km de orașul Rezina și la 104 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1202 locuitori. Prima atestare documentară a satului Ciorna din ținutul Soroca datează din anul 1611.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.