15 noiembrie 2023, 09:30 Personalități views 1481
Vitali Șinkari:
15 noiembrie 2023, 09:30 Personalități views 1481

Vitali Șinkari: "Nici nu m-am gîndit vreodată să devin preot"

"Fiecare persoană care vine într-un lăcaș sfînt, este adusă acolo fie de necazuri, fie de ceva copleșitor", și-a împărtășit gîndurile părintele Vitali Șinkari în cadrul proiectului "Credo".

În cadrul interviului, părintele Vitali a povestit de ce soarta l-a adus în biserică, or a trăit o viață absolut obișnuită de om sovietic și nici măcar nu și-a imaginat că va deveni preot.

"Nu mi-am propus să fiu preot. Am vrut să fiu botezat pentru că m-am îndrăgostit de oameni care erau deschiși, frumoși, minunați. Erau foarte inteligenți și mi se părea că o parte din misterul personalității lor nu stătea doar în ceea ce vorbeau, ci și în modul în care au ajuns să fie. Am început brusc să observ că erau creștini, că vorbeau despre unele lucruri creștine, nu puteai spune că erau extrem de religioși..... Biserica era liberă și cu toții aveam iluzia, în acel moment, că aici era zona de răspunsuri autentice.

Există acest ceva care respiră în tot ceea ce există și care a supraviețuit celor mai rele lucruri din istoria noastră, și astfel a găsit niște răspunsuri. Și îi citești pe acești filozofi timpurii, cele mai incredibile lucruri pe care pui mîna, și pare că misterul lumii este dezvăluit acolo. Și abia cînd au început să se deschidă lăcașurile sfinte mi-am dat seama că trebuie să merg acolo."

Potrivit părintelui Vitali, mulți oameni vin la biserică nu doar pentru a se ruga, ci și pentru conversații cu preotul, cuvinte de sprijin, pentru un răspuns la întrebarea "ce ar trebui să fac pentru a schimba ceva în viața mea?".

"Cînd o persoană vine la biserică - întotdeauna vine într-o stare de dificultate, cea mai grea alegere a vieții sau cu adevărat în suferință. În acest sens, un preot bun poate fi întotdeauna un bun ghicitor. Depinde foarte mult de preot cît de cinstit se poate face față situației sau cît de mult se poate lucra cu situația. Mai mult, pot spune că, în principiu, aceasta nu este treaba preotului. De fapt, un preot are obligații puțin diferite, sînt doar trei: un preot este obligat să predice, să învețe și să slujească. Dar, în loc de asta, 90 la sută din timp ești ocupat discutînd cu oamenii..... Cînd te implici în această poveste, îți dai seama de slăbiciunea acestor oameni și trebuie să găsești niște cuvinte speciale pentru a stoarce din această situație cel puțin un beneficiu minim pentru această persoană."

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Vitalie Șincari , preot

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1909
Populația:
619 locuitori

Sărăteni este un sat din cadrul comunei Cotul Morii, raionul Hînceşti. Localitatea se află la distanța de 50 km de orașul Hîncești și la 77 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 619 locuitori. Satul Sărăteni a fost întemeiat în anul 1909.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.