02 noiembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1284
Nicolae Pascaru: Misiunea bisericii ortodoxe este de a consolida societatea moldovenească
02 noiembrie 2023, 15:00 Realitatea moldovenească views 1284

Nicolae Pascaru: Misiunea bisericii ortodoxe este de a consolida societatea moldovenească

Atît Mitropolia Moldovei, cît și Mitropolia Basarabiei nu trebuie să divizeze preoții și creștinii, dar dimpotrivă să îi adune și să îi unească în numele lui Hristos, să le cultive credința și să promoveze dragostea față de Dumnezeu, familie și patrie.

Opinia a fost expusă de analistul politic Nicolae Pascaru, după ce Mitropolia Basarabiei s-a arătat indignată față de decizia ”neîntemeiată a sinodului autointitulatei Biserici Ortodoxe din Moldova” de a caterisi șase preoți slujitori care s-au alăturat Mitropoliei Basarabiei, din subordinea Patriarhiei Române”.

”Atît Mitropolia Moldovei, cît și Mitropolia Basarabiei nu trebuie să împartă creștinii dar trebuie să îi unească în numele lui Hristos. Ambele mitropolii au același valori și slujesc unui singur Dumnezeu. Astfel de subiecte ar fi bine să nu ia amploare ca să nu escaladeze la fel cum s-a întîmplat în Ucraina. Mitropolia Moldovei nu a fost niciodată un plațdarm al lumii ruse, Mitropolia Moldovei este o biserică independentă, noi probabil avem unul din cei mai înțelepți Mitropoliți care cu multă înțelepciune și răbdare a știut să păstreze pacea în rîndul credincioșilor și a reușit să construiască biserici și Mănăstiri cu ajutorul oamenilor dar și a clericilor. Aceste lucruri bune trebuie să unească creștinii, chiar dacă organizațiile nu se vor uni niciodată, însă enoriașii celor două mitropolii trebuie să își unească forțele întru promovarea dragostei față de Dumenezeu, față de familie și față de patrie. Cel puțin lumea ortodoxă nu trebuie să stea pe baricade, dar să promoveze valorile creștine indiferent de Mitropolia pentru care slujește”, a declarat Pascaru.

Totodată acesta a spus că lumea creștină trebuie să își unească forțele pentru a lupta cu zecile de secte care au apărut în ultimii ani la noi în țară și care promovează valori cu totul diferite decît cele creștine.

”Este un mit că la noi sînt 95% ortodoxi, noi avem o țară de biserici și mănăstiri pragul cărora în timpul slujbelor este pășit de oameni care îi poți număra pe degete. Oamenii nu trebuie să caute psihologi sau psihoterapeuți atunci cînd se confruntă cu probleme, dar trebuie să caute duhovnici adevărați care să le cultive iubirea față de Dumnezeu și față de aproapele său așa cum este scris în Biblie”, a menționat Pascaru.

Potrivit analistului, într-o lume nebună a pandemiilor, războaielor și a minciunilor politice, societatea ca niciodată are nevoie de preoți înțelepți și de o biserică puternică.

”Îmi amintesc acum de un caz la care am asistat fiind în vizită la Dublin. Acolo într-o biserică catolică, pe motiv că biserica ortodoxă nu avea un edificiu unde să facă slujbe, la un moment dat erau oficiate slujbe pentru creștinii ortodocși de doi preoți, unul făcea parte din Mitropolia Română, iar altul din Mitropolia Moldovei. Acolo unde este Dumnezeu, nu este loc de vrajbă. Eu cunosc foarte mulți preoți atît din Mitropolia Basarabiei, cît și din Mitropolia Moldovei care sînt adevărați duhovnici. Credința nu cunoaște nici hotar și nici nu trebuie să fie divizată în ai mei sau ai tăi, cu toții credem într-unul Dumnezeu, fiul și Duhul Sfînt”, a concluzionat Pascaru.

Referindu-se la cazul celor șase preoți care au trecut la Mitropolia Basarabiei, analistul a menționat că acesta fără îndoială este un caz de trădare.

”Dacă m-aș referi la trecere celor șase preoți la Mitropolia Basarabiei, atunci fără îndoială acesta este un caz de trădare asemănător celui descris în Biblie cînd Iuda după ce la sărutat pe Hristos, a mers și l-a vîndut pentru 30 de monede de argint. Trădarea rămîne trădare atît în politică, cît și în război dar mai ales în credință. Cei care învinuiesc Mitropolia Moldovei că s-ar supune bisericii ruse, trebuie să conștientizeze că unii preoți din Mitropolia Basarabiei sînt cei care promovează valorile unui alt stat. Ei nu promovează suveranitatea Republicii Moldova și se supun unei patriarhii străine. Noi sîntem totuși moldoveni și trăim în Republica Moldova care are un specific al său - moldovenesc”, a spus Pascaru.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Nicolae Pascaru , biserica

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1651
Populația:
2834 locuitori

Cîrnăţeni este un sat şi comună din raionul Căuşeni. Cîrnăţeni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 5 km de orașul Căușeni și la 78 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 2834 de oameni. Satul Cîrnăţeni a fost menționat documentar în anul 1651.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.