17 august 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1658
Atragerea și menținera tinerilor profesori în sistemul educațional: O abordare inspirată
17 august 2023, 09:30 Realitatea moldovenească views 1658

Atragerea și menținera tinerilor profesori în sistemul educațional: O abordare inspirată

În domeniul învățămîntului se cer întreprinderea unor măsuri urgente întru menținerea și atragerea specialiștilor tineri.

O spune fostul ministru al învățămîntului, Corneliu Popovici.

Potrivit lui, problemele de ordin social-economic și în special depopularea Moldovei, influențată în mare parte de migrație, au afectat sistemul educațional, care este o parte esențială a societății noastre.

”Educația noastră este bătrînă și obosită – nu intră în comă doar datorită celor aproximativ 50% dintre pedagogi care au peste 50 de ani, ponderea cărora crește din an în an.

În același timp, observăm o scădere a numărului de tineri profesori. Din numărul total de cadre didactice, ponderea persoanelor cu vîrsta sub 30 de ani a constituit 8%, înregistrînd o diminuare cu 5,7% comparativ cu anul de studii 2013/14. De asemenea, este sugestiv faptul că:

Doar 10% din totalul absolvenților cu profil educație devin profesori.

Numărul de persoane noi care intră în sistem în fiecare an este, în medie, de 4-5 ori mai mic decît numărul celor care îl părăsesc”, a declarat Popovici pentru Noi.md.

Totodată, potrivit fostului ministru, este urgent să se întreprindă următoarele acțiuni prioritare pentru atragerea și menținerea specialiștilor tineri în sistemul educațional:

  1. Salarii competitive și beneficii atractive: Una dintre cele mai importante considerații pentru tinerii profesori este nivelul salarial și pachetul de beneficii. Autoritățile publice trebuie să investească în salarii competitive pentru a atrage și menține tinerii cu potențial în sistemul de învățămînt. Beneficiile precum asigurarea medicală, formarea profesională continuă și oportunități de avansare ar trebui să facă parte integrantă din ofertele pentru profesori.
  2. Promovarea Culturii Școlare Pozitive: Crearea unui mediu pozitiv în școli este esențială pentru a atrage tinerii profesori, deoarece mulți tineri pleacă după primul an de activitate din cauza faptului că nu se regăsesc în colectiv.
  3. Condiții de lucru și mediu plăcut: Investițiile în infrastructură, facilități moderne și echipamente tehnologice pot crea un mediu propice în care profesorii să-și desfășoare activitatea și pot influența decizia tinerilor profesori de a se alătura sistemului educațional.
  4. Promovarea valorii sociale și a impactului pozitiv: Autoritățile publice și instituțiile educaționale ar trebui să sublinieze și să demonstreze valoarea socială și impactul pe termen lung al profesiei de profesor în construirea viitorului.
  5. Recunoaștere și promovare a succeselor: Recunoașterea eforturilor și a rezultatelor remarcabile ale tinerilor profesori poate contribui la consolidarea încrederii și a motivației lor. Premii, recunoaștere publică și oportunități de a-și împărtăși experiențele pozitive pot stimula angajamentul și perseverența în profesie.

Potrivit lui Popovici, este de asemenea important să nu se uite de necesitatea eliminării birocrației exacerbate și anume:

  • Stoparea procesului de închidere a instituțiilor de învățămînt și lansarea programului de redeschidere a școlilor și grădinițelor închise abuziv.
  • Asigurarea fiecărei localități din zona rurală cu o instituție de educație timpurie și de învățămînt primar.
  • Programe de educație parentală, care să aibă ca rezultat părinți care să înțeleagă importanța educației pentru viitorul copilului, etc.

”În lipsa unor politici educaționale adecvate, riscăm să nu putem atrage și reține tinerii profesori în sistemul educațional.

Am depășit orice limită în promovarea așa-numitelor reforme, trebuie să aducem sistemul educațional la o stare de normalitate.

A venit timpul să revenim pe calea corectă și normală a dezvoltării educației noastre și, niciun moment, să nu creștem viteza în mișcarea pe calea greșită care ne conduce spre distrugerea sistemului educațional din Moldova”, menționează Popovici.

Reamintim că recent, actualul ministru al educației, Dan Perciun, a declarat că aproximativ 30% din profesorii din sistemul educațional din R. Moldova sînt pensionari. Vîrsta medie a profesorilor din sistem este de 49 de ani.

În aceste condiții, ponderea pensionarilor va crește în următorii ani, spune ministrul Educației, Dan Perciun. Potrivit acestuia, e nevoie de soluții urgente pe care urmează să le implementeze ministerul pentru a atrage tinerii specialiști.

Sursa: noi.md

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1706
Populația:
263 locuitori

Şoltoaia este un sat din cadrul comunei Ciolacu Nou, raionul Făleşti. Localitatea se află la distanța de 16 km de orașul Fălești și la 113 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 263 de oameni. Satul Şoltoaia a fost menționat documentar în anul 1706.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.