04 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 959
Vasili Chirtoca: Afacerile IT trebuie dezvoltate în țară, dar nu poți miza doar pe ele. Partea 3
04 august 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 959

Vasili Chirtoca: Afacerile IT trebuie dezvoltate în țară, dar nu poți miza doar pe ele. Partea 3

(Continuare. Primele două părți– la 19.07.2023 și 25.07.2023)

În Moldova există mulți oameni talentați și multe întreprinderi interesante, pe care statul trebuie să le sprijine. Despre întreprinderile care fac parte din DAAC Hermes Grup și dezvoltă proiecte absolut fantastice, a relatat Vasili Chirtoca, șeful holdingului, în cadrul talk-showului "Без галстуков (Fără cravată)" cu Alexandr Stahurschii de la postul N4. "Businessul mare"- aceasta a fost tema emisiunii. Publicăm următoarea parfe din versiunea textuală a interviului.

- Vasili Afanasievici, am ajuns la un gen de afaceri fundamental, cred eu, căruia în prezent statul îi acordă foarte multă atenție, care are foarte multe înlesniri și în promovarea informațională a căruia se investește foarte mult. Businessul IT. În holdingul Dvs. există compania DAAC System Integrator. Din publicațiile site-ului aflăm că ea creează și implementează soluții inovatoarea în sprijinul digital al dezvoltării informaționale a societății, statului și afacerilor. În portofoliul cu produse – cele mai diverse genuri de business, servicii de consultanță, de dezvoltare software și de inginerie. La moment, cum apreciați acest gen de afaceri în structura Dvs., anume în holding?

- Este unul dintre cele mai vechi genuri de activitate la noi. Am început să-l practicăm încă în 1990-1991. Din start, voi atrage atenția la următorul aspect: deși noi practicăm acest gen de business, care ne interesează, și dezvoltăm această companie, businessul IT nu poate soluționa deplin problema ocupării forței de muncă în țară. El o poate rezolva într-o măsură mică. Reieșind din reducerea numărului de populație, țara noastră are nevoie de cel puțin două milioane de locuri de muncă.

Explic de ce cred asta. Excludem primii 20 de ani de viață, deci populația aptă de muncă are între 20 și 65 de ani, adică - o perioadă de 45 de ani. Să presupunem, că speranța de viață este de 70 ani și ceva. Adică, ar trebui să fie angajate 65% din populație. Chiar dacă populația la noi este de 3 milioane de oameni, trebuie să existe 2 milioane de locuri de muncă.

În agricultură numărul locurilor de muncă este în descreștere și noi înțelegem de ce. În industrie, cu regret, el la fel descrește. Și din punctul meu de vedere, într-o țară mică cum este Moldova e foarte dificil să creezi în businessul IT mai mult de 100 mii de locuri de muncă, chiar dacă mulți lucrează și vor lucra la externalizare. Iată de ce tendința de a dezvolta afacerile IT în speranța că ele vor rezolva toate problemele țării, este o iluzie. Desigur, acest business trebuie dezvoltat, desigur el trebuie stimulat, desigur că este un business avantajos și pentru țară, și pentru oameni, în special dacă se lucrează la externalizare. Dar nu poți miza numai pe el. Compania noastră se dezvolta, dar peste i vreme noi am decis să ne îndepărtăm de comercializarea "fierului" în retail și să ne concentrăm pe crearea proiectelor.

Continuarea articolului citiți pe noi.md.

Cuvinte cheie:

Vasilii Chirtoca , business

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Oraș
Prima atestare:
1963
Populația:
11100 locuitori

Dnestrovsc este un oraș din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Orașul se află la o distanță de 40 km de municipiul Tiraspol și la 111 km de Chișinău. Populația orașului constituia 11100 locuitori în anul 2010. Orașul Dnestrovsc a fost întemeiat în anul 1963.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.