12 aprilie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1876
Pascaru: Mitropolia Ucraineană trebuie protejată, dar nu distrusă
12 aprilie 2023, 12:00 Realitatea moldovenească views 1876

Pascaru: Mitropolia Ucraineană trebuie protejată, dar nu distrusă

Mitropolia Ucraineană trebuie protejată, dar nu distrusă.

De această părere este Nicolae Pascaru, liderul organizației obștești „Voievod”.

”Noi vedem o situație foarte încordată la Kiev, în Lavra Pecerska din Kiev, unde preoții și călugării sînt prigoniți de putere și alungați din lăcașurile care ani la rînd au fost de fapt casa acestor slujitori ai bisericii. Această prigonire a Patriarhiei kievene, badjocorirea călugărilor, a preoților și izgonirea lor din biserici și mănăstire reprezintă o adevărată crimă. Această situație nu a fost de cît pe vremea comunistă, cînd mulți din slujitorii bisericii au fost jertviți, iar lăcașurile sfinte au fost închise”, a declarat Pascaru pentru Noi.md

Potrivit lui, ceea ce se întîmplă acum în Ucriana este o încălcare a tuturor normelor Uniunii Europene, o încălcare a drepturilor omului.

”Omul trebuie să aleagă singur în care biserică să meargă și ce credință să îmbrățișeze. Prin acțiunile sale puterea de la Kiev încearcă să bată cap în cap diferite patriarhii iar acest lucru duce la un nou conflict major, de această unul religios. Ucraina este o țară creștină, peste 90% din oameni sînt creștini ortodocși, iar încercarea de a batjocori patriarhia Ucraineană, este un caz strigător la cer. Călugării, pentru care bisericile reprezintă casa lor, acum sînt pur și simplu aruncați în stradă. Patriarhia Ucraineană are sute de lăcașe sfinte, iar aceasta este o crimă împotriva acestor oameni. Din păcate această tendință a conflictului religios ia amploare în Kiev iar ele se proiectează și asupra Republicii Moldova, sîntem indignați că UE, occidentul, Consiliul Europei tace. Pe noi ne preocupă faptul că același scenariu s-ar putea repeta și în țara noastră, iată de ce cerem puterii de la Kiev să se implice și să soluționeze acest conflict religios”, a declarat Pascaru.

Potrivit lui, chiar și în cele mai grele timpuri, cînd osmanii au cucerit Constitinopolul, patriarhia creștină nu a fost asuprită, dimpotrivă ea a fost lăsată se se dezvolte.

”Nu trebuie de prigonită o biserică întreagă din cauza puținilor oameni care au o altă ideologie față de război. Acest război este o dramă și o tragedie a acestor popoare slave, dar din păcate puțini își doresc oprirea acestui război și îl alimentează prin diferite metode. Acum este o situație foarte neobișnuită, cerem ca să fie ameliorată această situație pe cale pașnică, iar oamenii să nu fie alungați din biserici”, spune Pascaru.

Reamintim că în ultima perioadă tot mai mulți slujitori ai bisericilor din Ucraina au fost alungați din locașurile în care slujeau fiind învinuiți că ar fi furnizat informații autorităților ruse.

Într-o declarație publică, forţele de ordine ucrainene au declarat că nu luptă împotriva religiei, ci împotriva angajaţilor Serviciului Federal de Securitate al Rusiei (FSB) în sutană. Potrivit secretarului Consiliului de Securitate şi Apărare al Ucrainei, Oleksii Danilov a declarat că dacă cineva vrea să comunice cu Dumnezeu, nu au decît să o facă, dar dacă Dumnezeu este reprezentat de un angajat al FSB-ului rus, aceasta este deja o problemă de securitate naţională.

De la începutul războiului, forţele de securitate ucrainene au investigat sau reţinut zeci de preoţi ai UPT, legată istoric de Moscova.

Ultimul de pe această listă este mitropolitul diocezei din Cerkasî (centrul Ucrainei), care a fost informat de către serviciile secrete ucrainene despre ancheta declanşată împotriva sa pentru difuzarea de conţinut pro-rus.

Autorităţile locale din mai multe regiuni ucrainene au început procedurile de transfer ale proprietăţii bisericilor lor către Biserica Ortodoxă autocefală a Ucrainei. Biserica Ortodoxă Ucraineană, acuzată că este pro-rusă, neagă afinitatea cu Moscova şi susţine că este victima unei persecuţii religioase.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

Mitropolia , Ucraina , Nicolae Pascaru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1654
Populația:
982 locuitori

Podgoreni este un sat şi comună din raionul Orhei. Podgoreni este unicul sat din comuna cu acelaşi nume. Localitatea se află la distanța de 20 km de orașul Orhei și la 66 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 982 de oameni. Satul Podgoreni a fost menționat documentar în anul 1654.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.