|
„Asemenea alegeri în Moldova încă nu au fost”
Tema corupției electorale și încercărilor de influențare externă a voinței alegătorilor a devenit cea mai discutată în ajunul și în timpul turului doi al alegerilor prezidențiale din Moldova. Amenințări cu atacuri teroriste, atacuri cibernetice de amploare, încercări de destabilizare - duminica trecută știrile de la Comisia Electorală Centrală și secțiile de votare semănau cu știri venite de pe linia frontului.
În urma rezultatelor turului doi, opiniile Comisiei Electorale Centrale, ale observatorilor și ale opoziției au fost împărțite. În timp ce Comisia Electorală Centrală a anunțat că votul s-a desfășurat fără încălcări grave, mulți observatori și politicieni din opoziție vorbesc despre incidente, care pun la îndoială caracterul liber, corect și democratic al alegerilor. Majoritatea comentatorilor sunt de acord că această campanie electorală a fost deosebită și s-a caracterizat printr-un șir de fenomene, care în unele secții de votare ajungeau la extreme.
«Alegeri suspecte de la A la Z»
Misiunile internaționale de observare notează în declarațiile lor preliminare, că al doilea tur al alegerilor prezidențiale din Moldova a fost organizat destul de bine, în afară de unele probleme procedurale. În același timp, ele evidențiază deficiențele legale, acoperirea media dezechilibrată și impactul ingerințelor străine, precum și o creștere a retoricii negative din întregul spectru politic împotriva ambilor candidați, difuzată adesea prin intermediul rețelelor sociale.
Potrivit observatorilor Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, OSCE și Parlamentului European, competiția dintre candidați nu a fost egală: Maia Sandu a continuat să obțină avantaje din utilizarea resurselor publice, deși mai puțin ca în primul tur, și în contextul reflectării media dezechilibrate. Monitorizarea spațiului media a constatat, că posturile de televiziune monitorizate „au arătat o părtinire îngrijorătoare, în care Sandu aproape exclusiv era prezentată pozitiv sau neutru, în timp ce adversarul ei, Alexandr Stoianoglo - mai critic, inclusiv prin reflectarea mai puțin pozitivă și cumva negativă în programele redacționale”.
Partidul socialiștilor a declarat că nu recunoaște votul în secțiile de votare din străinătate și intenționează să facă recurs la Comisia Electorală Centrală și la Curtea Constituțională cu privire la încălcările comise. PSRM consideră că alegerile prezidențiale, mai ales în regiunea transnistreană și în străinătate, nu pot fi în niciun fel numite o expresie liberă și democratică a voinței poporului.
Opoziția atrage atenția asupra folosirii masive a resurselor administrative de către autorități, mobilizarea forțată a lucrătorilor din sectorul public, accesul inegal la mass-media, reducerea nejustificată a secțiilor de votare, blocarea accesului alegătorilor la secțiile de votare, campania electorală în ziua tăcerii și la alegeri, sute de cazuri de falsificare intenționată, pierdere de ștampile și urne pentru vot. Drept urmare, notează PSRM, sute de mii de cetățeni ai țării nu și-au putut exercita dreptul la vot.
Un șir de politicieni și experți din Moldova și din străinătate au anunțat falsificarea procesului electoral din Moldova. Astfel, Florian Philippot, politician francez și lider al partidului ”Patrioții”, a calificat alegerile din Republica Moldova „suspecte de la A la Z”, cu mențiunea că rezultatele depind în mare măsură de numărul de secții de votare disponibile, iar autoritățile au limitat accesul la alegeri pentru moldovenii care ar fi votat altfel. „Tot a fost pregătit. Au fost niște alegeri negociate. Și referendumul, și alegerile prezidențiale au fost fraudate”, a scris politicianul francez pe rețelele de socializare, și a menționat că în Moldova „de fiecare dată situația a fost răsturnată prin votul diasporei stabilite în străinătate, mult mai greu de verificat”.
După cum notează șeful misiunii de observare, Nicolae Panfil, astfel de alegeri în Moldova nu au mai existat: „Această campanie electorală a fost deosebită în comparație cu altele. Am observat multe momente, care pun la îndoială natura liberă sau mai puțin liberă, corectă sau mai puțin corectă a alegerilor.” Totodată, potrivit lui, fenomenele ajunse la extreme în unele secții de votare au fost echilibrate de situația electorală din alte secții de votare.
Continuarea articolului citiți pe noi.md.
- Anunt imporntant pentru cetatenii R. Moldova din Israel legat de permisele de conducere
- Anunț important al Ambasadei Marii Britanii în Moldova
- Cum să renunți la cetățenia dublă?
- Guvernul organizează Tîrgul locurilor de muncă
- MAE își exprimă regretul profund în legătură cu decesul unei cetățence a țării noastre în urma atacu…
- O moldoveancă, ucisă în atacul terorist din Tel Aviv
- Peste o sută de tineri au participat la Jocurile Curate, curățînd rezervația Orheiul Vechi
- Chirurgii au creat o rețetă de supă pentru ca pacienții să slăbească înainte de operație
- Pe 2 noiembrie în Moldova va avea loc acțiunea ecologică anuală - Să ajutăm natura
- O operă de artă veche de aproximativ 900 de ani
- Proprietățile vindecătoare ale fructelor și frunzelor de dracilă
- Bunătatea este o calitate morală a omului
În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?
- Statut:
- Sat
- Prima atestare:
- 1710
- Populația:
- 345 locuitori
Balinţi este un sat din cadrul comunei Iarova, raionul Soroca. Localitatea se află la distanța de 40 km de orașul Soroca și la 200 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 345 de oameni. Satul Balinți a fost menționat documentar în anul 1710.
Comentarii
(0)