31 octombrie 2024, 15:00 Teatrul views 1099
Cînd vor fi finalizate lucrările de restaurare al Teatrului „Alexie Mateevici”
31 octombrie 2024, 15:00 Teatrul views 1099

Cînd vor fi finalizate lucrările de restaurare al Teatrului „Alexie Mateevici”

Reabilitarea unui monument de importanță națională este un proces anevoios și provocator. De aproape un an, administrația Teatrului „Alexie Mateevici” din Chișinău depune eforturi pentru a finaliza lucrările de restaurare a sediului, o clădire istorică aflată în prezent în proces de renovare.

„Era nevoie de aceste renovări, nu doar pentru a da un alt aspect teatrului, dar pentru că structura de rezistență a teatrului era foarte șubredă. Cînd am dezgolit planșeele, tavanul, pereții, am constatat că situația se complică”, a explicat Elena Frunze-Hatman, directoarea teatrului, transmite radiomoldova.

După cîteva luni de la începerea lucrărilor, au fost descoperite deficiențe majore la structura de rezistență, probleme care nu erau prevăzute în proiectul inițial de renovare. Tavanul risca să se prăbușească, grinzile erau putrezite, iar fundația și acoperișul se aflau într-o stare avansată de degradare. Elena Frunze-Hatman spune că situația a evidențiat necesitatea unor intervenții urgente pentru a preveni prăbușirea clădirii.

„Reparația, în principal, se întîmplă în interiorul teatrului, deocamdată. Acum facem renovări la finisaje, în sala de joc, în foaier, sălile de costumerie și decor, iar ulterior, ne propunem să ne extindem și la fațadă și acoperiș”.

Și la demisolul teatrului, un spațiu de peste 300 de metri pătrați, sînt în curs de desfășurare reparații extinse. Administrația teatrului a obținut acest spațiu printr-o decizie judecătorească, după ce anterior fusese ocupat de un agent economic.

„Vom amenaja scena mică a teatrului, pe care o vom denumi „Andrei Vartic”, fondatorul teatrului. Această muncă o facem cu forțele proprii, cu sponsori, care ne ajută să reconstruim sala. Nu avem nici un ban de la stat, avem doar contribuții ale sponsorilor. Și pe ei îi găsim foarte greu, deoarece teatrul nostru este o clădire a statului, iar partenerii nu acceptă să investească într-o clădire de stat”.

Activitatea trupei teatrale este suspendată de aproape un an, scena principală fiind în reparație. Ministerul Culturii al Republicii Moldova a alocat un buget de 3 milioane de lei pentru proiectul de renovare, dar, spune directoarea teatrului, avansul lucrărilor este întîrziat din cauza birocrației.

„Proiectul inițial de renovare presupunea doar reparația scenei teatrului. Dar, ulterior, experții au constatat o realitate mult mai dificilă. Cînd s-au dezgolit pereții, soluțiile arhitectului nu au coincis cu realitatea și s-a constatat că clădirea avea nevoie urgentă de reparații mult mai serioase. Acum sîntem în situația lipsei de bani pentru lucrările adiționale. Așteptăm să vedem ce se va întîmpla după rectificarea bugetului”, a adăugat Frunze-Hatman.

Renovarea sediului Teatrului „Alexie Mateevici” reprezintă o mare provocare, însă acest efort va pune în valoare edificiul istoric și cultural. Administrația teatrului estimează că activitatea scenică va fi reluată la sfîrșitul lunii noiembrie.

Clădirea Teatrului „Alexie Mateevici” este monument de arhitectură de însemnătate locală, introdus în Registrul monumentelor de istorie și cultură a municipiului Chișinău, alcătuit de Academia de Științe.

Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

restaurare , teatru

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1570
Populația:
1645 locuitori

Chipeşca este un sat şi comună din raionul Şoldăneşti. Chipeşca este unicul sat din comuna cu acelaşi nume, situat la 25 km de orașul Şoldăneşti și la 146 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituie 1645 de oameni. Menționat documentar în 1570.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.