12 mai 2022, 14:30 Realitatea moldovenească views 2977
Cel mai vechi beci din Chișinău: Unde se află și cui a aparținut
Foto: facebook.com/Ion.Ceban.public
12 mai 2022, 14:30 Realitatea moldovenească views 2977

Cel mai vechi beci din Chișinău: Unde se află și cui a aparținut

Primăria capitalei va finanța, pentru prima dată, un proiect legat de arheologia urbană, inițiat de Asociația Monumentum, informează Noi.md.

În urma unor săpături, a fost descoperite treptele, dar și beciul casei Mitropolitului Gavriil Bănulescu-Bodoni, care are 230 de ani, de pe bulevardul Grigore Vieru.

Aceasta este cea mai veche pivniță din satul, tîrgul Chișinăului, și va fi parte a traseului turistic subteran.

Săpăturile Arheologice sînt efectuate de Asociația „Monumentum” și Grupul de Arheologi condus de Sergiu Musteață și finanțat de Primăria Chișinău.

Săpăturile arheologice au fost începute în toamna anului 2021 și continuă pentru a pune în valoare vestigiile arheologice ale celei mai vechi clădiri din Chișinău (1795) și pentru a scoate la suprafața ruinele Bisericii Sfinții Arhangheli Mihail și Gavriil.









Sursa: noi.md

Cuvinte cheie:

beci , Chisinau , reședință , apartenența

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1793
Populația:
1193 locuitori

Dzerjinscoe este un sat şi comună din Unitățile Administrativ-Teritoriale din Stînga Nistrului, Republica Moldova. Dzerjinscoe este unicul sat din comuna cu același nume. Localitatea se află la distanța de 6 km de orașul Dubăsari și la 43 km de Chișinău. Populaţia satului Dzerjinscoe alcătuia 1193 oameni în anul 2011. Satul Dzerjinscoe a fost menționat documentar în anul 1793 cu denumirea Carantin.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.