23 aprilie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2564
ANSA recomandă consumatorilor să cumpere produse pentru Paști din spații autorizate
23 aprilie 2021, 14:00 Realitatea moldovenească views 2564

ANSA recomandă consumatorilor să cumpere produse pentru Paști din spații autorizate

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) a recomandat consumatorilor să procure pentru masa de Sfintele Sărbători de Paşti produse alimentare sigure, doar din unități și spații comerciale autorizate sanitar-veterinar, transmite MOLDPRES.

„Achiziționați carnea în stare proaspătă numai din locuri autorizate: măcelării, magazine alimentare etc. Apreciaţi calitatea după consistenţa cărnii, care trebuie să fie elastică, de o culoare de la roz-pal pînă la roşu închis, în secţiune trebuie să fie compactă, elastică, gropiţa formată cu degetul trebuie să se niveleze rapid. Grăsimea nu trebuie să aibă miros de rîncezire (alterare)", atenționează specialiştii ANSA.

De asemenea, carnea de miel trebuie să provină de la unități autorizate sanitar-veterinar și livrată către unitățile din domeniul alimentar, care o vor comercializa direct consumatorilor finali. Termenul de valabilitate recomandat pentru carnea de miel este de 72 ore (3 zile), fiind păstrată la o temperatură controlată de +2 - +4°C. Carnea de miel obținută în condiții precare de igienă, necontrolată sanitar-veterinar ar putea duce la apariția toxiinfecțiilor alimentare.

Conform ANSA, la procurarea ouălor se va examina aspectul lor exterior: coaja trebuie să fie curată, tare, întreagă şi fără pete, ouăle trebuie să fie marcate cu codul producătorului şi să provină din centre de ambalare autorizate, în conformitate cu prevederile privind standardele de comercializare aplicabile ouălor. Data indicată pe ou este data limită de consum care nu poate depăși 28 de zile de la ouat.

„Evitaţi cumpărarea ouălor a căror coajă este crăpată, murdară sau spartă. La spargere, ouăle nu trebuie să prezinte albuşul tulbure sau amestecat cu gălbenuşul. În cazul unor bănuieli asupra calităţii ouălor, solicitaţi de la vînzător prezentarea certificatului veterinar", indică surse de la Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor.

Pentru vopsirea ouălor, consumatorilor li se recomandă să cumpere vopsea destinată pentru industria alimentară, ambalată/marcată corespunzător, pentru a evita cazurile de comercializare a vopselei cu alte destinaţii - tipografică sau textilă, care conține compuşi toxici și poate prezenta pericol pentru sănătate. De asemenea, produsele alimentare tradiţionale - cozonacii, prăjiturile, produsele de panificaţie - trebuie să fie ambalate de producător în ambalaj corespunzător. Şi legumele de sezon se vor procura în locurile special amenajate şi coordonate cu administrația publică locală, care sînt controlate de personalul de specialitate.

În context, ANSA a recomandat consumatorilor să citească cu atenţie eticheta produselor pentru a se informa privitor la calitatea şi compoziţia produsului, să verifice integritatea ambalajelor, să supună controlului senzorial calitatea produselor alimentare pe care intenționează să le cumpere (culoare, miros, aspect, gust etc.) și să sesizeze neregulile depistate la Direcţiile teritoriale pentru siguranţa alimentelor.

„Evitați comerțul stradal neautorizat, care contribuie la apariţia toxiinfecţiilor alimentare și pune în pericol sănătatea consumatorilor şi chiar viaţa lor. Cu atît mai mult riscul este sporit în contextul pandemiei provocate de COVID-19", au conchis specialiştii ANSA.

În acest an, creștinii ortodocşi sărbătoresc Paștele pe 2 mai, iar Paștele Blajinilor - pe 9-10 mai.

Sursa: www.moldpres.md

Cuvinte cheie:

produse , alimentatie , recomandari

Comentarii

 (0)
 
*
Cel puţin 3 caractere, doar litere latine

*
Cod Antispam:

În contextul lansării programului ”Satul European”, ce probleme vitale există în localitatea dumneavoastră?

Localitățile Republicii Moldova
Statut:
Sat
Prima atestare:
1616
Populația:
239 locuitori

Butuceni este un sat din cadrul comunei Trebujeni, raionul Orhei. Localitatea se află la distanța de 35 km de oraşul Orhei şi la 45 km de Chișinău. Conform datelor recensămîntului din anul 2004, populaţia satului constituia 239 de oameni. Satul Butuceni a fost menționat documentar în anul 1616.

Biblioteca
Biblioteca electronică a site-ului www. moldovenii.md conţine cărţi, documente, materiale audio şi video, privind istoria și cultura.